Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Η Κίνα υπόσχεται να συντρίψει με αντίποινα την ΕΕ, εάν επιβάλει ξανά κυρώσεις στη Ρωσία

Πριν από λίγες ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε ένα άλλο το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Οι περιορισμοί επηρεάζουν δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και 52 δεξαμενόπλοια.

Η αντίδραση του Πεκίνου σε αυτές τις ενέργειες ήταν απροσδόκητη για τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Baijiahao.
«Τον Δεκέμβριο 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέες κυρώσεις που επηρεάζουν όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και μια σειρά από άλλα κράτη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο νέος κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει εταιρείες από την Ινδία, το Ιράν, τη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κίνα.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με τη Ρωσία και τη βοηθούν να παρακάμψει τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις δυτικές χώρες.
Μεταξύ αυτών των εταιρειών είναι επτά κινεζικές.
Μάταιες προσπάθειες της Δύσης να σπάσει ο άξονας Ρωσίας - Κίνας
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται πλέον στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία.
Αυτό δυσαρεστεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες προσπάθησαν επανειλημμένα να διακόψουν τη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Πεκίνου.
Οι τρέχουσες κυρώσεις είναι μια τέτοια προσπάθεια εκτιμά το Πεκίνο.
«Είκοσι επτά χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών για να αναγκάσουν την Κίνα και τη Ρωσία να σταματήσουν τη συνεργασία τους», λένε στο Πεκίνο.
Θεωρούν ότι η απειλή κυρώσεων και η πίεση από τις δυτικές χώρες θα ανάγκαζε την Κίνα να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Το Πεκίνο δέχεται τακτικά τελεσίγραφα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες το καλούν να σταματήσει τη συνεργασία με την ΕΕ.
Κίνα: Θα λάβουμε μέτρα
Ως εκ τούτου, η αντίδραση της Κίνας στις πρόσφατες κυρώσεις έχει προκαλέσει έκπληξη και δυσαρέσκεια στη Δύση.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian επέκρινε τις δυτικές χώρες.
Όπως είπε, η Κίνα θεωρεί τις εν λόγω κυρώσεις αδικαιολόγητες και θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.
Αργότερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε παρόμοια δήλωση.
Το Baijiahao πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα για την ΕΕ.
Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τη Ρωσία, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις προσπάθειες ανάμειξης στις υποθέσεις της.
Απειλεί με νέες κυρώσεις η ΕΕ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Kaja Kallas δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις κατά του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, μετά την καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα, που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.
Η Kallas με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ είπε ότι «το ύποπτο σκάφος είναι μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, ο οποίος απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον και χρηματοδοτεί τον πολεμικό προϋπολογισμό της Ρωσίας».
Η Kallas δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ ενισχύει τις προσπάθειες για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον περιφερειακό εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια.
Η εν λόγω τοποθέτηση έγινε αφότου οι φινλανδικές αρχές συνέλαβαν ένα ρωσικό πλοίο στο πλαίσιο έρευνας για ζημιά στο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας Estlink-2 το οποίο μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από τη Φινλανδία στην Εσθονία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και υπέστη φθορές την Τετάρτη (25/12/2024).
Το 15ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας
Η ΕΕ υιοθέτησε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει μέτρα κατά του αποκαλούμενου σκιώδους στόλου τρίτων χωρών, που επιτρέπει στη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις.
Το πακέτο στοχεύει 52 πλοία από τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας.
Το 15ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, επίσης, 84 επιπλέον καταχωρίσεις ( 54 ατόμων και 30 οντοτήτων), που με τις ενέργειές τους «υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τώρα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και -στην περίπτωση ιδιωτών- επίσης σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Οι καταχωρίσεις αφορούν κυρίως ρωσικές στρατιωτικές εταιρείες που κατασκευάζουν εξαρτήματα αεροσκαφών, drones, ηλεκτρονικά, κινητήρες, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό»
Όσον αφορά στο εμπόριο, στο 15ο πακέτο κυρώσεων προστίθενται άλλες 32 εταιρείες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας (20 ρωσικές εταιρείες, επτά υπό τη δικαιοδοσία Κίνας/Χονγκ Κονγκ, δύο από τη Σερβία και μία από το Ιράν, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).
Προς τις εταιρείες αυτές υιοθετούνται αυστηροί περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών τεχνολογίας διπλής χρήσης, καθώς και τα είδη προηγμένης τεχνολογίας..
www.bankingnews.gr