Ο Δήμος Αμυνταίου διοργανώνει 2 τοπικά θεματικάΑγρο-Σεμινάρια με θέμα: «Καλές πρακτικές, Έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στον χώρο του κρασιού και της αμπελουργίας», που θα πραγματοποιηθούντηνΠαρασκευή15Οκτωβρίου 2021, στις 09:15 π.μ. στην αίθουσα γευσιγνωσίας Οινοποιείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ) και θα περιλαμβάνουν θεωρητική και επιτόπια εκπαίδευση (on-site) από ειδικούς στον τομέα της Αμπελουργίας και Οινολογίας.
Η πράξη με τίτλο
“Κοινές Δράσεις Προώθησης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας σε Λιγότερο
Προτιμόμενες Περιοχές σε Ελλάδα και Αλβανία στον Τομέα της Αμπελουργίας και της
Παραγωγής Οίνου” με το Ακρωνύμιο WINCOME, υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού
Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG IPA II CBC PROGRAMME
“Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του
Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ (ΜΠΒ ΙΙ) (85%) και από Εθνικούς Πόρους
(15%).
Το έργο WINCOME μας
δείχνει πως μια κοινή εξωστρεφή πορεία προώθησης στα ΜΜΕκαι των τοπικών
προϊόντων οίνου σε διεθνείς αγορές μπορεί να υποστηρίξει μη ομοιογενείςπεριοχές
να αναπτυχθούν σε περισσότερους από έναν τομέα.
Σκοπός των 2 τοπικών
θεματικών αγρο-ημερίδων (συμπεριλαμβανομένης επιτόπιας εκπαίδευσης) είναι να
προετοιμάσει κατάλληλα τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς κρασιού, έτσι ώστε να
αποκτήσουν τη γνώση της εκμετάλλευσης της παραγωγής τους. Θα παρουσιαστούν
καλές πρακτικές, έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στον χώρο
του κρασιού και της αμπελουργίας, όπως αυτές θα προκύψουν από μια σειρά
παραδοτέων και μελετών του έργου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ1ης
ΑΓΡΟ-ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
09:15 - 09:45
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
09:45 - 10:00 ΕΝΑΡΞΗ
– ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
10:00 - 10:20
«Έξυπνες εφαρμογές και σύγχρονες τεχνικές παραγωγής στο terroir του
Αμυνταίου.»
Μπουλοκώστας
Κωνσταντίνος, Γεωπόνος | Οινολόγος Msc
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
10:20 - 10:35
«Κλιματική αλλαγή και διαχείριση αμπελώνα»
Μπουλοκώστας
Κωνσταντίνος, Γεωπόνος | Οινολόγος Msc
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
10:35 - 11:00
«Εξειδικευμένες πρακτικές αμπελοκαλλιέργειας. Ξεφύλλισμα & κλάδεμα»
Σεραφείμ Θεοχάρης,
Υπ. Διδάκτωρ Αμπελουργίας | Γεωπόνος
Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωπονίας
11:00 - 11:15 «Η
αμπελοκαλλιέργεια στο Αμύνταιο
και οι τεχνικές
οινοποίησης του Αγροτικού Συνεταιρισμό Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ)»
Γιώργος Μπέικος,
Τελειόφοιτος Γεωπόνος, «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ2ης ΑΓΡΟ-ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
11:15 - 11:30
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
11:30 - 11:45 «Η ζωή
του αμπελουργού. Η εκμετάλλευση της παραγωγής με ολοκληρωμένες μεθόδους»
Κώστας Κoπάτσκας,
Αμπελουργός
11:45 - 12:15
«Ξινόμαυρο. Η πολυδυναμική ποικιλία του Αμυνταίου»
Τσιβίκη Μαρία,
Χημικός | Οινολόγος Msc
«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΑΣΕΠΑ»
12:15 - 13:30
Επιτόπια εκπαίδευση (on-site) στην κάβα και στις δεξαμενές του ΑΣΕΠΑ
(Εκπαίδευση 1ης Αγρο-Ημερίδας) για τις σύγχρονες διαδικασίες οινοποίησης και
παλαίωσης
13:30 - 14.30
«Καλέςπρακτικές, έξυπνεςεφαρμογές και σύγχρονεςτεχνικέςπαραγωγής στον
χώρο του κρασιού.
Οινική κουλτούρα
καταναλωτών.»
Γιώργος Παλησίδης,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εστίασης, Τροφίμων & Προορισμών, Geogastronomy
14:30 - 14:45 ΕΛΑΦΡΥ
ΓΕΥΜΑ
14:45 - 16:00
Επιτόπια εκπαίδευση (on-site) στον Αμπελώνα του ΑΣΕΠΑ (Εκπαίδευση 2ης
Αγρο-Ημερίδας) για τις νέες μεθόδους Αμπελοκαλλιέργειας