Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πώς διαμορφώνονται οι συνήθειες διατροφής και άσκησης στα παιδιά;

Οι γονείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού τους. Όταν οι γονείς καταναλώνουν συχνά τροφές με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη, και πλούσιες σε φυτικές ίνες, τότε και τα παιδιά μαθαίνουν να τους αρέσουν επίσης αυτές οι τροφές. Μέχρι ένα παιδί δεχθεί να φάει μια νέα τροφή, μπορεί να χρειαστεί να τη δοκιμάσει ακόμη και 10 φορές, μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια με την πρώτη λοιπόν.
Οι γονείς επηρεάζουν επίσης τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών τους. Μπορείτε να δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, εάν μετά το φαγητό πάτε για ένα περίπατο ή βόλτα με το ποδήλατο αντί να καθίσετε να βλέπετε τηλεόραση. Το να παίξετε μπάλα ή να κάνετε σκοινάκι μαζί με τα παιδιά σας, τους δείχνει ότι το να ασκείται κανείς μπορεί να είναι διασκεδαστικό.
Καθώς είναι πολλοί οι γονείς που δουλεύουν εκτός σπιτιού, αυτοί που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του παιδιού, συμβάλουν στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής άσκησής του. Βεβαιωθείτε ότι αυτός που φροντίζει το παιδί σας, του προσφέρει ισορροπημένα γεύματα και κολατσιό καθώς και αρκετό παιχνίδι με σωματική άσκηση.
Εάν το παιδί σας πηγαίνει σχολείο, ενημερωθείτε για το πρωινό και το μεσημεριανό φαγητό που παρέχεται. Εάν είναι δυνατόν προτείνετε κάποιες πιθανές επιλογές για το μενού ή βοηθήστε το παιδί σας να ξέρει να επιλέγει μεγάλο φάσμα επιλογών. Εμπλακείτε ενεργά με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και υποστηρίξτε τις δραστηριότητες φυσικής αγωγής των μαθητών καθώς και τις εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες.

Οι διατροφικές επιλογές και οι εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες του παιδιού σας επηρεάζονται σίγουρα από τους φίλους του καθώς και από τα ΜΜΕ. Είναι πιθανό τα παιδιά να πηγαίνουν σε fast food ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους φίλους τους αντί να παίζουν, κυνηγητό, μπάσκετ ή άλλου είδους παιχνίδια με σωματική δραστηριότητα. Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση προωθούν την κατανάλωση παχυντικών γευμάτων, και ροφημάτων ή δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εάν οι γονείς καταφέρουν να μάθουν στα παιδιά τους να αντιστέκονται στις πιέσεις των φίλων τους και των ΜΜΕ τότε οι νέοι είναι πιθανότερο να κάνουν υγιεινές επιλογές και εκτός σπιτιού.