Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Σύναξη πρεσβυτερών και μητέρων αγάμων κληρικών

Χθες, Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ειρηναίος πραγματοποίησε σύναξη πρεσβυτερών και μητέρων αγάμων κληρικών στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου. Στη σύναξη ομιλήτρια ήταν η πρεσβυτέρα Σωτηρία Ζαρομυτίδου, νοησηλεύτρια, με θέμα: «Η πρεσβυτέρα», η οποία μοιράστηκε τόσο το προσωπικό της βίωμα ως πρεσβυτέρας όσο και την εμπειρία της με πρεσβυτέρες που στη ζωή της γνώρισε.

Ο Σεβασμιώτατος στον εναρκτήριο λόγο, απευθυνόμενος προς τις πρεσβυτέρες - συζύγους τών ιερέων και τις μητέρες τών αγάμων κληρικών, αρχικά ανέφερε ότι η πρεσβυτέρα είναι ο συγκυρηναίος τού ιερέα, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην σταυροαναστάσιμη ζωή το ιερέα.

Εξήρε την αξία και τον ρόλο τής πρεσβυτέρας στην ενορία και την κοινωνία ευρύτερα, της οποίας είναι ενεργά μέλη ως μητέρες, σύζυγοι, γιαγιάδες, εργαζόμενες, εθελόντριες. Επίσης, χαρακτήρισε τον «Ύμνο τής Αγάπης» (Α’ Κορ 13) τουαποστόλου Παύλουστην Α’ Κορινθίους ως οδοδείκτη για όλους μας και για τη μαρτυρία των πρεσβυτερών στην κοινωνία, με έμπρακτη και χωρίς όρους αγάπη προς κάθε άνθρωπο.

Τρεις σταθμοί τής ομιλίας τού Σεβασμιωτάτου:

Πρώτον, τόνισε ότι για εμάς τους χριστιανούς στον κάθε περιθωριακό ή προβληματικό ή άπιστο εικονίζεται το πρόσωπο του Ιησού Χριστού τον οποίο πρέπει να διακονήσουμε. Στο πρόσωπο, μάλιστα, του απίστου δεν βλέπουμε αντιπάλους ή εχθρούς ή κινδύνους, αλλά αντικρύζουμε το πνευματικό «γεώργιο του Θεού» (Α’ Κορ 3:9-17), την ευκαιρία και την ανάγκη να σπείρουμε με αγάπη και διάκριση τον λόγο τού Χριστού.

Δεύτερον, προέτρεψε τις πρεσβυτέρες να είναι γυναίκες προσευχής, καθώς έτσι υποστηρίζεται και ο ιερέας, τον οποίο βλέπουν στην καθημερινότητά του ως άνθρωπο, χωρίς την ιερατική περιβολή και τη μεγαλοπρέπειά του, τρόπον τινά «απομυθοποιημένο» και όχι εξιδανικευμένο, ζώντας τον με τις ανθρώπινες αδυναμίες, τις μικρότητες, τα πάθη και τους προβληματισμούς του. Στην περίπτωση του εγγάμου ιερέα, η σύζυγος μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις μόνο με προσευχή, καθώς έτσι βοηθά τον ιερέα, χωρίς να σκανδαλιστεί, αλλά ενισχύοντάς τον στη διακονία του, ώστε να μην σκανδαλίσει.

Τρίτον, επισήμανε την ανάγκη οι πρεσβυτέρες να συμμετέχουν με αγάπη στα μυστήρια της Εκκλησίας μας, ώστε με το παράδειγμά τους και την παρουσία τους να μαρτυρούν την πίστη και το ευλογημένο χάρισμά τους να είναι πρεσβυτέρες στην κοινωνία μας. Συγχρόνως, τις προέτρεψε να συμμετέχουν ενεργά στο έργο τής ενορίας και την κοινότητα των πιστών.

Απευθυνόμενος στις μητέρες των αγάμων κληρικών, τις χαρακτήρισε ως στηρίγματα των ιερέων, των εγγάμων και ιδιαίτερα των αγάμων, καθώς με τον δυναμισμό τους μπορούν με διάκριση και σοφία να ενδυναμώσουν τον ιερέα στην ποιμαντική του.

Στο τέλος έδωσε στις πρεσβυτέρες και τις μητέρες των ιερέων πασχαλινές ευλογίες και βιβλίο της ομιλήτριας με τίτλο: «Η πρεσβυτέρα», ευχόμενος ο Θεός να τις ευλογεί και να τις χαρίζει υγεία, δυνάμεις και σοφία.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως