Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Η μεγάλη σύγκρουση… στην ελληνική Δεξιά

Σε δύο μέτωπα

-Το ένα μέτωπο στο οποίο διεξάγεται η σύγκρουση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της ελληνικής Δεξιάς είναι αυτό μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των ακροδεξιών κομμάτων. Μετά από δύο αλλεπάλληλα εκλογικά ρεκόρ (12,89% στις βουλευτικές εκλογές και 16,71% στις ευρωεκλογές), το δημοσκοπικό άθροισμα Βελόπουλου, Λατινοπούλου και Νίκης αρχίζει να προσεγγίζει τη ζώνη του 20%. Φαίνεται ότι η Ακροδεξιά εξελίσσεται σε βασικό υποδοχέα της δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική.

-Πέρα από τις γενικόλογες καταγγελίες για την ακρίβεια οι οποίες όμως δεν θίγουν ποτέ τα μεγάλα συμφέροντα, οι ακροδεξιοί κατά κύριο λόγο εγκαλούν την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα απέναντι στην Τουρκία και ανεκτική στάση απέναντι στη μετανάστευση.

Σαμαράς και Καραμανλής

-Το δεύτερο μέτωπο στο οποίο διεξάγεται η σύγκρουση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Δεξιάς είναι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Πρωταγωνιστές είναι ο Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

-Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί με τις ομιλίες τους σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο τον περασμένο Ιούλιο ζήτησαν (με διαφορετική ένταση) στροφή της ΝΔ σε πιο καθαρές και σκληρές θέσεις. Η άρνησή τους να παρευρεθούν στο γενέθλιο πάρτι στις αρχές του μήνα, έστειλε το συμβολικό μήνυμα ότι αντιμετωπίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις θέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

-Με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς συμπορεύεται μια ομάδα 20 και πλέον βουλευτών η οποία με συνεχείς ερωτήσεις που καταθέτουν στη Βουλή ασκούν σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική -η πιο πρόσφατη ερώτηση ήταν του Νικήτα Κακλαμάνη για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όχι τυχαία, οι ερωτήσεις της νεοδημοκρατικής εσωκομματικής αντιπολίτευσης απευθύνονται κατά κύριο λόγο στον Κωστή Χατζηδάκη, που θεωρείται πιστός στον Μητσοτάκη και το όνομά του «παίζει» πολύ στα σενάρια «βελούδινης» διαδοχής.

Του Γιάννη Αλμπάνη

O Γιάννης Αλμπάνης είναι πολιτικός συντάκτης.

Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα.

Έχει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Αθηνών και master Φιλοσοφίας από το πανεπιστήμιο Παρίσι 8. Παλιότερα έχει εργαστεί στο Left, το Newpost, το CNN και το News247.

Με στοιχεία από: dnews.gr