Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Κλείσιμο 1ου Κύκλου με δράσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου Αλληλεγγύης “Πολιτιστικές Διαδρομές” του ΟΕΝΕΦ!

H ομάδα έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) - Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε στο youth center του ΟΕΝΕΦ, σε ένα πλούσιο τριήμερο δράσεων,  μαθητές/τριες Δημοτικού από 6 έως 8 χρονών στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Αλληλεγγύης, με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - Florina's Cultural Routes (FloCultuR)».

Το πρόγραμμα για τον μήνα Οκτώβριο διαμορφώθηκε ως εξής:

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το workshop του Σχεδίου, που αφορούσε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά. Στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε και σχολιάσαμε για τα διατηρητέα κτίρια της πόλης μας καθώς και για τα μνημεία, δημιουργήσαμε πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα, τα οποία θα αναδειχθούν στην τελική έκθεση - εκδήλωση για το κλείσιμο του προγράμματος. Τέλος, συζητήσαμε για την επόμενη συνάντηση της Ομάδας και  λύσαμε απορίες μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση/ διάλογο, με σκοπό να ενεργοποιήσουμε μορφές επικοινωνίας, συμμετοχής και κοινωνικής συνείδησης σε συνάρτηση με τα πολιτιστικά στοιχεία της πόλης μας.

Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, υλοποιήθηκε Πολιτιστική Διαδρομή - περίπατος στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Φλώρινας με την βοήθεια του Δρ. Γιάννη Κασκαμανίδη, Ε.ΔΙ.Π του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στον περίπατο, συζητήσαμε και μάθαμε για σημαντικά ιστορικά γεγονότα της πόλης μας, μάθαμε να αναζητούμε τον δημιουργό καθώς και την χρονιά που φιλοτεχνήθηκε ένα γλυπτό ή ένα μνημείο, ξεχωρίσαμε τα παλιά από τα νέα κτίρια, παρατηρήσαμε μανιτάρια που βρήκαμε στην διάρκεια του περίπατου, διασκεδάσαμε και παίξαμε διάφορα παιχνίδια.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και έπειτα από την πολιτιστική διαδρομή στην πόλη της Φλώρινας, υλοποιήθηκε καλλιτεχνικό εργαστήρι με τίτλο: “Δημιουργώ, ζωγραφίζω και συζητώ για τα διατηρητέα κτίρια της περιοχής μου”. Εμπνευσμένο από το workshop και τον περίπατο στην πόλη και αξιοποιώντας την μέθοδο του κολάζ, τα παιδιά ζωγράφισαν, έκοψαν και συνέθεσαν το δικό τους πρωτότυπο έργο, μέσα από την δική τους ματιά, αποτυπώνοντας ένα πολιτιστικό κομμάτι της πόλης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έδωσε στους συμμετέχοντες/ουσες την ευκαιρία για αλληλεπίδραση και αλληλοβοήθεια, εξασφαλίζοντας την ενεργό εμπλοκή και την ισότιμη απόλαυση όλων των συμμετεχόντων/ουσών.

Το Σχέδιο Αλληλεγγύης με τίτλο: «Πολιτιστικές διαδρομές Φλώρινας - Florina's Cultural Routes (FloCultuR)» αποτελεί ένα Έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, με φορέα υποστήριξης το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ).

Συνεχίζουμε δυναμικά τις δράσεις και για τον Νοέμβριο, με τον 2ο Κύκλο του Σχεδίου "FloCultuR" για μαθητές/τριες Δημοτικού, ηλικίας 9 έως 11 ετών.

Μείνετε Συντονισμένοι!  Follow us on social media!