Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp

Οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. και ιώσεων - ιοειδώνσε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (ροδάκινα – νεκταρίνια) που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έντονα παραμορφωμένους καρπούς.

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τα Α.Π. 10086/278395/17-9-2024 και 4894/123121/26-4-2024 σχετικά έγγραφα της Δ/νσης Προστασίας Φυτ. Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοινώνονται τα εξής :

Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae είναι αποκλειστικά φυτοφάγα είδη, που απαντώνταιτόσο σε καλλιεργούμενα όσο και σε αυτοφυή φυτά. Στην πλειονότητα τους είναι εξειδικευμέναόσον αφορά τον ξενιστή τους, τρεφόμενα σε συγκεκριμένα φυτικά είδη ή μικρό αριθμόσυγγενών μεταξύ τους ειδών, συχνά προκαλώντας εντυπωσιακά συμπτώματα.

Τα ακάρεα αυτά προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία καιυψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονταικατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριούπέραν της πτώσης του πληθυσμού τους, πολλά είδη δημιουργούν ανθεκτικές μορφές, ταλεγόμενα δευτερόγυνα άτομα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικής μορφολογίας του είδους.

Επειδή κατά την εξέταση παραμορφωμένων καρπών ροδάκινων/νεκταρινιών από το ΜπενάκειοΦυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), οι οποίοι προέρχονταν από οπωρώνες περιοχών της Λάρισας, Ημαθίας και Πέλλας, έχουν βρεθεί ακάρεα του γένους Eriophyes sp., τα οποία υπάρχειπιθανότητα να προκαλούν ή να συμβάλλουν στην εμφάνιση παραμορφώσεων των καρπών τωνπυρηνοκάρπων (ροδάκινα), προτείνονται προληπτικά μέτρα φυτοπροστασίας (καλλιεργητικά καιχημική αντιμετώπιση) ως ακολούθως:

1. Άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο (Σεπτέμβριος –Οκτώβριος), τα οποία περιλαμβάνουν: α) Την απομάκρυνση από τους οπωρώνες και τηνκαταστροφή (με θάψιμο), των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος ή παραμένουν πάνω σταδέντρα, και β) Τον ψεκασμό των οπωρώνων ροδάκινων/νεκταρινιών, μέσα στο επόμενο χρονικόδιάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα για να αντιμετωπισθούν οιδιαχειμάζοντες πληθυσμοί του ακάρεως (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιώνστην ηλεκτρονική διεύθυνση https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul του ΥπΑΑΤ.

2. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, προκειμένου ναυπάρξει περαιτέρω μείωση των πληθυσμών του ακάρεως, τα οποία περιλαμβάνουν: α) Μετά τοκλάδεμα καρποφορίας, απομάκρυνση από τους αγρούς και καταστροφή των αφαιρούμενων κατάτο κλάδεμα φυτικών ιστών, και β) Τον ψεκασμό με εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα στο φούσκωματων οφθαλμών.

3. Μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα οποία περιλαμβάνουν:

α) Μετά τα οποιαδήποτε τύπου κλαδέματα/κλαδοκάθαρο, απομάκρυνση από τους αγρούς καικαταστροφή, του αφαιρούμενου φυτικού υλικού, και β) Αποφυγή μετακίνησης οποιουδήποτεφυτικού υλικού (πχ εμβόλια) μεταξύ περιοχών / οπωρώνων.

Τονίζεται ότι οι καλλιεργητές ροδάκινων / νεκταρινιών πρέπει, παράλληλα να λαμβάνουν τααπαραίτητα μέτρα για την διαχείριση των ιολογικών προσβολών στους οπωρώνες τους.

Ο έλεγχος των εντόμων - φορέων παίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση αρκετών ιολογικώνασθενειών που μεταφέρονται με φορείς, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα μέτραελέγχου, όπως η εκρίζωση των προσβεβλημένων φυτών και η χρήση πιστοποιημένουπολλαπλασιαστικού υλικού.

Στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων και ηαντιμετώπισή τους βασίζεται στην εφαρμογή των πιο κάτω προληπτικών μέτρων:

Α. Στις μητρικές φυτείες και τα φυτώρια

Χρησιμοποίηση υγιούς [πιστοποιημένου ή ελάχιστων κοινοτικών προδιαγραφών (CAC)]μητρικού υλικού,

Διατήρηση μητρικού υλικού σε γλάστρες υπό κάλυψη (εντομοστεγή δίκτυα),

Χρησιμοποίηση εντομοστεγών δικτύων για παραγωγή των δενδρυλλίων υπό κάλυψη. Mηκάλυψη μόνο σε περίπτωση που μπορεί να υπάρξει ουδέτερη ζώνη 1 χλμ. χωρίς ναφύονται άλλα πυρηνόκαρπα (και άγρια είδη ξενιστών),

Χειρισμοί (ψεκασμοί) των φυτών με ορυκτέλαια (θερινά λάδια) κατά τις εποχές ενεργούςπτήσης (δραστηριότητας) των αφίδων (άνοιξη - φθινόπωρο),

Χρησιμοποίηση υποκειμένων ανεκτικών ή κατά περίπτωση σχετικά ανθεκτικών (π.χ. γιατον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς: ‘GF677’, ‘Garnem’, ‘Greenpac’, ‘MyrobolanBN4kr’, ‘Docera 6’),

Λήψη μέτρων απολύμανσης και ορθής υγιεινής για αποφυγή μετάδοσης των ιώσεων καιτων ιοειδών με μηχανικά μέσα,

Τακτική επιθεώρηση κατά την άνοιξη και καταστροφή όλων των υπόπτων δενδρυλλίων,

Εργαστηριακός δειγματοληπτικός έλεγχος των παραγομένων δενδρυλλίων.

Β. Στους Οπωρώνες

Χρησιμοποίηση υγιούς [πιστοποιημένου ή ελάχιστων κοινοτικών προδιαγραφών (CAC)]πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση,

Χρησιμοποίηση ανθεκτικών-ανεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων στις περιπτώσεις πουυπάρχουν και έχουν εμπορική αξία,

Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια.Εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει εναλλαγή με άλλα είδη μη ήλιγότερο ευπαθή,

Χειρισμοί των φυτών με ορυκτέλαια (θερινά λάδια) για τα 3 πρώτα χρόνια,

Λήψη μέτρων απολύμανσης κλαδευτικών και λοιπών εργαλείων για αποφυγή μετάδοσηςμε μηχανικά μέσα. Χρήση κατάλληλων απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα χλωρίνηςπεριεκτικότητας 0,5% NaOCl για 1min),

Καταστροφή των λαίμαργων βλαστών γιατί προτιμώνται από τις αφίδες,

Αποφυγή επανεμβολιασμού προσβεβλημένων δένδρων,

Αποφυγή χρήσης εμβολίων από δένδρα που δεν είναι ελεγμένα και μπορεί να είναιασυμπτωματικοί φορείς ιώσεων,

Όταν δένδρα ευαίσθητων ποικιλιών βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές συνιστάταιη παρακολούθησή τους για συμπτώματα και η εκρίζωση των μολυσμένων για μείωση της πίεσης του μολύσματος.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι η πιο σημαντική πτυχή του ελέγχου της διασποράς των ιών των οπωροφόρων φυτών. Σε περίπτωση εμφάνισης ασυνήθιστης συμπτωματολογίας στα δέντρα του οπωρώνα ή σταφυτώρια, η οποία παραπέμπει σε πιθανό ιολογικό αίτιο, οι καλλιεργητές πυρηνοκάρπων πρέπειάμεσα να ενημερώνουν τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής τους (ΔιευθύνσειςΑγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών Ποιοτικούκαι Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων) και να λαμβάνουντα ανωτέρω αναφερόμενα προστατευτικά μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟ Φλώρινας και τονΓεωπόνο κ. Βοσκόπουλο Γεώργιο στο τηλ. 2385350552 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.