Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Νίκος Παπανδρέου: Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη αποζημίωσης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις των λύκων

Αυτό απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκο Παπανδρέου, με αφορμή ερώτησή του με θέμα την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων από τους λύκους.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ρωτούσε αν προτίθεται να πάρει ιδιαίτερα μέτρα, (οικονομικά, κοινωνικά, ενίσχυσης υποδομών κ.α) λόγω της αναγκαιότητας, για να υπάρξει μία ισορροπία στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών τον περιοχών. Η απάντηση της ΕΕ αναγνωρίζει πράγματι την ανάκαμψη και επιστροφή των λύκων που αποτελεί σημαντική και αναγνωρισμένη επιτυχία, αποτελεί όμως πρόκληση για την κτηνοτροφία.

Στην ερώτηση αν προτίθεται να πάρει μέτρα για να υπάρξει μία ισορροπία στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών των περιοχών, ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, η ΕΕ απαντά ότι η λήψη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα παραμείνει προϋπόθεση καίριας σημασίας για την επίτευξη ισόρροπης συνύπαρξης. Και αναφέρει ότι ο κανονισμός της ΕΕ 2021/2115 θεσπίζει τους κανόνες για τη στήριξη των στρατηγικών σχεδίων της κοινής γεωργικής πολιτικής. Με βάση τις ανάγκες και τη στρατηγική που έχουν προσδιοριστεί, τα κράτη μέλη μπορούν να εισάγουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα εθνικά στρατηγικά σχέδια τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δεσμεύσεις ή επενδύσεις, όπου μπορεί να είναι επιλέξιμες για στήριξη προληπτικές δράσεις και επενδύσεις για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από μεγάλους θηρευτές.

Στην ερώτηση αν η ΕΕ Προτίθεται να δώσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση για να καλύπτεται πλήρως το ζωικό κεφάλαιο που χάνεται η απάντηση αναφέρει ότι το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ περιλαμβάνει μια σχετική μη παραγωγική επενδυτική παρέμβαση που νοείται η βιώσιμη διαχείριση και προστασία των μεγάλων θηλαστικών όπως αρκούδα, λύκος, αγριόγατα, τσακάλι, ελάφι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν. Επιπλέον, οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αντισταθμίζουν έως και το 100 % του άμεσου και έμμεσου κόστους των ζημιών που προκαλούνται από προστατευόμενα είδη.

Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Παπανδρέου δήλωσε:«Είναι καθήκον και άμεση ανάγκη η Κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα ώστε να προστατέψει το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων και να τους αποζημιώνει γρήγορα.Το πρόβλημα με τους λύκους οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα αυτό, από τα παιδικά τους χρόνια. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές φορές η κτηνοτρόφοι τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές. Η ελεύθερη ή νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία αποτελούν για την χώρα μας μία συνέχεια χιλιετιών με ιστορική, πολιτιστική και παραδοσιακή αναφορά. Το βασικότερο όμως από όλα είναι τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά  χαρακτηριστικά αυτών των περιοχών, διότι με την απουσία των κτηνοτρόφων, θα αλλάξει και η φυσιογνωμία του περιβάλλοντος.  Ο κτηνοτρόφος αυτής της μορφής εκτροφής των ζώων εκτός από την οικονομική δραστηριότητα είναι και θεματοφύλακας του περιβάλλοντος και ειδικότερα της προστασίας του δασικού πλούτου από τις πυρκαγιές. Συμβάλει δε σε μεγάλο βαθμό στην προστασία της βιοποικιλότητας, όπως επίσης και της κοινωνικής σύνθεσης της υπαίθρου. Εξάλλου οι αριθμοί της τελευταίας απογραφής είναι αμείλικτοι και αποδεικνύουν περίτρανα τη συρρίκνωση της υπαίθρου σε αυτές τις περιοχές. Φυσικά σε αυτή τη μείωση συντρέχουν και  άλλοι λόγοι, όμως, ο λύκος για τους κτηνοτρόφους, αποτελεί μία σημαντική απειλή και για το λόγο αυτό εγκαταλείπουν την ελεύθερη κτηνοτροφία. Πρέπει λοιπόν η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να υπάρξει μία ισορροπία στην παραγωγική και κοινωνική σύνθεση αυτών τον περιοχών. Θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα (οικονομικά, κοινωνικά, ενίσχυσης υποδομών κ.α) λόγω της αναγκαιότητας, ώστε οι κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και παράλληλα να προσελκύσουν και άλλους να ασχοληθούν με αυτό το επάγγελμα. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι να συμβάλλουν με τον μόχθο και την αγωνία στη διατήρηση της οικολογικής αλυσίδας, όπου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο λύκος και η ίδια η πολιτεία να δηλώνει απούσα από αυτή την κατάσταση.»