Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Συνάντηση πρέσβη με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Σουηδίας

Με τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Αθήνα Johan Borgstam  συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Σουηδίας την Τετάρτη 6 Μαρτίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Σταύρο Παπασωτηρίου, τον Αντιπρόεδρο Θ. Παπά και το μέλος Γ.Κωτσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η σημαντικότητα της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών  και της  αμοιβαίας στήριξής τους στους διεθνείς οργανισμούς,ιδιαίτερα ενόψειτης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που θα προσφέρειπολύτιμεςσυνέργειες σε τομείςυψηλήςτεχνολογίας όπως η αεροδιαστημική, οι τηλεπικοινωνίες και η ανάπτυξηκαινοτόμωναμυντικώνσυστημάτων.

αφετηρία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιαίτερη πατρίδα μου,   η   Φλώρινα,  αφετηρία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιαίτερη   πατρίδα  μου, η  Φλώρινα, 

Με αφετηρία τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιαίτερη πατρίδα του η Φλώρινα, οΣταύρος Παπασωτηρίουτόνισε το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Σουηδία στην πράσινη μετάβαση που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όπως γνωρίζετε, τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε δίνουν στη Ελλάδα την ευκαιρία να αναπτύξει:

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Συστήματα αποθήκευσης, ιδιαίτερα της πράσινης ενέργειας, όπως και

Νέα διασυνοριακά δίκτυα μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ε.Ε.

Πρόκειται για κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που πραγματικά μπορούν να μεταμορφώσουν Ελληνικές περιφέρειες όπως η Δυτική Μακεδονία, η οποία πλέον μπαίνει στη μεταλιγνιτική εποχή. Σε μια νέα φάση που θα απαιτήσει και νέες τεχνολογίες, στις οποίες πρωτοπορεί η Σουηδία. Σε τομείς όπως οι Έξυπνες Πόλεις, το Πράσινο Υδρογόνο και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.».

Αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη ο Σταύρος Παπασωτηρίου μίλησεγια τις νέες μορφές τουρισμού υψηλούεπιπέδου που προσφέρει η χώρα μας, όπως είναι ο ιαματικόςκαιο οινικόςτουρισμός όπου ο νομός Φλώρινας πρωτοπορεί.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σταύρος Παπασωτηρίου προσκάλεσε τον πρέσβη της Σουηδίας να επισκεφθεί «την υπέροχη αυτή γωνιά της Ελλάδας, στα σύνορα της Ε.Ε.», όπως είπεχαρακτηριστικά, με τον JohanBorgstam να αποδέχεται με χαρά την πρόσκληση αυτή.