Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γνωρίστε ποιες είναι οι υγιεινές επιλογές και ποιες όχι για εσάς και το μωρό σας

Περισσότερες τροφές απ’ όσες μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία σας ή το μωρό σας. Μάθετε ποιες απ’ αυτές πρέπει να αποφεύγετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θέλετε το καλύτερο για το μωρό σας. Για να έχει πραγματικά το καλύτερο, οφείλετε να προσθέσετε φέτες φρούτων στα εμπλουτισμένα δημητριακά του πρωινού σας, ρεβίθια στις σαλάτες σας και να καταναλώνετε σνακ με ξηρούς καρπούς σόγιας.

Ξέρετε, όμως, ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας;

Ξεκινήστε με τα βασικά για τη διατροφή της εγκυμοσύνης. Μόλις κατανοήσετε τι πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκειά της θα μπορείτε να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές για σας και το μωρό σας.

Aποφύγετε τα θαλασσινά που έχουν υψηλές ποσότητες υδράργυρου

Τα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε πολλά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Ωστόσο, μερικά ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. Οι υψηλές ποσότητες υδραργύρου θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας.

Τα θαλασσινά μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, καθώς και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε πολλά ψάρια προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Ωστόσο, μερικά ψάρια, αλλά και τα οστρακοειδή περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. Μεγάλη ποσότητα υδραργύρου θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού σας. Οσο πιο μεγάλο είναι το ψάρι τόσο περισσότερο υδράργυρο είναι πιθανό να περιέχει.

Τα ψάρια που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες είναι:

Οσο μεγαλύτερο και παλαιότερο είναι το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο είναι πιθανό να περιέχει. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) ενθαρρύνουν έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν:

Ξιφία

Καρχαρία (εννοείται πως στην Ελλάδα δεν τρώμε το κρέας του, αλλά σε άλλες περιοχές της Γης το κάνουν)

Bασιλικό σκουμπρί

Τι είναι λοιπόν ασφαλές; Ορισμένα είδη θαλασσινών περιέχουν λίγο υδράργυρο. Παρά το γεγονός ότι έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο του υδραργύρου σε οποιονδήποτε τύπο κονσέρβας τόνου, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να φάνε με ασφάλεια έως και 12 ουγγιές (340 γραμμάρια) την εβδομάδα, που είναι περίπου δύο μεσαία εβδομαδιαία γεύματα από τα παρακάτω:

Γαρίδα

Καβούρι

Κονσέρβες τόνου

Σολομός

Λυκόψαρο (γατόψαρο)

Λευκός Μπακαλιάρος

Τιλάπια

Αποφύγετε τα ωμά και μολυσμένα θαλασσινά

Για να αποφύγετε τα ψάρια που μπορεί να περιέχουν βακτήρια και ιούς θα πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:

Να αποφεύγετε τα ωμά ψάρια και οστρακοειδή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε στρείδια και κυδώνια.

Αποφύγετε τα παγωμένα καπνιστά θαλασσινά.  Δεν υπάρχει πρόβλημα αν κάποια καπνιστά θαλασσινά αποτελούν απλά ένα συστατικό κάποιου άλλου πιάτου, ενώ ασφαλείς θεωρούνται και οι κονσέρβες.

Μαγειρέψτε τα θαλασσινά σωστά. Τα περισσότερα ψάρια είναι καλό να τα μαγειρεύετε σε μια θερμοκρασία γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου. Ενα ψάρι θεωρείται ότι έχει γίνει και είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν χωρίζεται σε νιφάδες και όλη η εσωτερική του επιφάνεια είναι αδιαφανής. Μαγειρέψτε γαρίδες, αστακό και χτένια μέχρις ότου το εσωτερικό τους γίνει γαλακτώδες λευκό. Μαγειρέψτε κυδώνια, μύδια και στρείδια μέχρι που να ανοίξει το κέλυφός τους. Αν δεν ανοίξει, πετάξτε τα, δεν πρέπει να τα καταναλώσετε.

Αποφύγετε μισομαγειρεμένο κρέας, πουλερικά και αυγά

Μια έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης που οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι είναι σε μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Σπανίως δε, μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να επηρεάσει και το μωρό.

Τι θα πρέπει να προσέξετε

Μαγειρέψτε καλά όλα τα κρέατα και πουλερικά πριν τα καταναλώσετε. Μαγειρέψτε καλά όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά και ντελικατέσεν ή αποφύγετέ τα τελείως, καθώς μπορούν να προκαλέσουν (σπάνιο μεν, αλλά όχι αδύνατο) μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που είναι γνωστή ως λιστερίωση.

Αποφύγετε τα πατέ ψυγείου. Οι κονσέρβες ωστόσο θεωρούνται εντάξει.

Μην αγοράζετε πουλερικά με γέμιση. Οι χυμοί που περιέχει η γέμιση μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων. Ωστόσο, κατεψυγμένα πουλερικά που είναι προ-γεμιστά είναι ασφαλή, αρκεί να μαγειρεύονται ευθύς μόλις βγουν από την κατάψυξη.

Βράστε τα αυγά μέχρις ότου τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι έχουν σταθεροποιηθεί.Τα ωμά αυγά μπορεί να έχουν μολυνθεί με βακτήρια σαλμονέλας. Αποφύγετε τρόφιμα που γίνονται με ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά, όπως η μαγιονέζα ή η μαρένγκα.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που δεν είναι παστεριωμένα. Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως το αποβουτυρωμένο γάλα, το τυρί μοτσαρέλα ή το τυρί cottage μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιές μέρος της διατροφής σας. Οτιδήποτε όμως περιέχει μη παστεριωμένο γάλα, είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε μια διατροφική ασθένεια.

Εκτός λοιπόν από την περίπτωση που τα μαλακά τυριά επισημαίνονται σαφώς ως παστεριωμένα ή φτιάχνονται με παστεριωμένο γάλα, δεν πρέπει να τρώτε:

Βrie

Φέτα

Ροκφόρ

Καμαμπέρ

Μεξικάνικου στιλ τυριά (π.χ. αυτά με τα οποία φτιάχνονται τα nachos)

Κατά την επιλογή των αυγών να θεωρείτε δεδομένο ότι πρέπει να αγοράσετε παστεριωμένα. Επιπλέον, αποφύγετε να πιείτε μη παστεριωμένο χυμό.

Αποφύγετε τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά. Για την εξάλειψη τυχόν επιβλαβών βακτηρίων, πλύνετε καλά όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά και αφαιρέστε όλα τα κατεστραμμένα κομμάτια τους. Αποφύγετε τους ωμούς βλαστούς κάθε είδους, όπως ραπανάκι, τριφύλλι, φασόλια που μπορεί επίσης να περιέχουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες. Να είστε βέβαιοι ότι μαγειρεύετε πολύ καλά τα λάχανα.

Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α. Πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.  Οι έγκυες γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω πρέπει να λαμβάνουν 2.565 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α καθημερινά. Για να αντιληφθείτε τις ποσότητες αρκεί να γνωρίζετε πως 3 ουγγιές μαγειρεμένο βοδινό συκώτι περιέχει 27.185 IU και 3 ουγγιές μαγειρεμένο συκώτι κοτόπουλου περιέχει 12.325 IU*.

Αποφύγετε την υπερβολική καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας. Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της κύησης ενδέχεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Λόγω των πιθανών επιπτώσεων για την ανάπτυξη του μωρού σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον περιορισμό της ποσότητας της καφεΐνης στη διατροφή σας σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τσάι από βότανα. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των ειδικών βοτάνων στην ανάπτυξη των μωρών. Ως εκ τούτου, αποφεύγετε να πίνετε τσάι από βότανα, ακόμη και τα είδη τσαγιού από βότανα που υπάρχουν στην αγορά ειδικά για έγκυες γυναίκες, εκτός αν ο γιατρός σας σάς πει ότι είναι εντάξει.

Αποφύγετε το αλκοόλ. Ένα ποτό δεν είναι πιθανό να βλάψει το μωρό σας, αλλά μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να μην αποδειχθεί ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ασφαλέστερο είναι να αποφεύγουν οι έγκυες την κατανάλωση αλκοόλ εντελώς. Οι μητέρες που πίνουν αλκοόλ έχουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας. Πάρα πολύ αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις του προσώπου, προβλήματα στην καρδιά, χαμηλό βάρος γέννησης και νοητική υστέρηση. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Εάν ανησυχείτε για το αλκοόλ που ήπιατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας πριν μάθετε ότι είστε έγκυος, ή νομίζετε ότι χρειάζεστε βοήθεια για να σταματήσετε να πίνετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

* Για να δείτε πόσα mcg (μικρογραμμάρια) Βιταμίνης Α είναι 1 Διεθνής Μονάδα (ΙU), διαιρέστε τις διεθνείς μονάδες με το 3,333.

www.mpouzou.gr