Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Χάνουν οι άνδρες πράγματι πιο εύκολα βάρος από τις γυναίκες;

Πολλοί πιστεύουν πως οι άνδρες στο θέμα της απώλειας βάρους έχουν πλεονέκτημα, ισχύει όμως στ’ αλήθεια;

Ιστορίες για κυρίες που αγωνίζονται για να χάσουν μερικά γραμμάρια όταν οι άνδρες τα χάνουν σχεδόν χωρίς κόπο, υπάρχουν πολλές. Ποια είναι, όμως, η πραγματική αλήθεια;

Η αλήθεια είναι πως οι άνδρες όντως χάνουν βάρος γρηγορότερα απ’ ό,τι οι γυναίκες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο λόγος είναι πως οι άνδρες έχουν περισσότερο άπαχο μυϊκό ιστό, που καίει περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι σωματικό λίπος, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Και όταν άνδρες και γυναίκες περικόψουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, οι άνδρες συνήθως χάνουν περισσότερο βάρος, αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμη κατάσταση. Μακροπρόθεσμα, βρίσκονται περίπου στα ίδια. Δεν πρόκειται, άλλωστε, για έναν αγώνα δρόμου, όπου θα πρέπει κανείς να δει ποιος μπορεί να χάσει βάρος πιο γρήγορα από τον άλλο. Το σημαντικό είναι πως και οι δύο κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Τα προγράμματα απώλειας βάρους μπορεί επίσης να ανοίξουν την… ψαλίδα. Οταν άνδρες και γυναίκες που έκαναν πριν καθιστική ζωή αποφασίσουν να ξεκινήσουν προγράμματα άσκησης, οι άνδρες έχουν την τάση να χάνουν λίπος σώματος, ενώ πολλές γυναίκες όχι. Σε μια μελέτη από την Αγγλία όταν άνδρες και γυναίκες ξεκίνησαν κάποια από τις λεγόμενες εμπορικές δίαιτες όπως η Atkins και η Weight Watchers, τους δύο πρώτους μήνες οι άνδρες έχασαν διπλάσιο βάρος από τις γυναίκες και τρεις φορές περισσότερο σωματικό λίπος. Ομως, μετά από έξι μήνες ο ρυθμός απώλειας βάρους είχε εξομαλυνθεί μεταξύ των δύο φύλων.

Αν είστε άνδρες, μπορείτε να ευχαριστείτε την τεστοστερόνη που έχετε -και τα έξτρα οιστρογόνα που ΔΕΝ έχετε…- για την ευκολία απώλειας βάρους. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν μεταξύ 6%-11% περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες, μια υποτιθέμενη εξελικτική προσαρμογή που σκοπό έχει να τις βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες διατηρούν περισσότερο μέσο σωματικό λίπος από τους άνδρες, ακόμα κι αν προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι «λίπος» δεν σημαίνει απαραίτητα «ανθυγιεινό». Οι γυναίκες έχουν μεν μεγαλύτερα αποθέματα λίπους, αλλά αυτό είναι μέρος της φυσιολογίας τους, που σημαίνει πως δεν υπάρχει επιπλέον βάρος. Ετσι, αν μια γυναίκα έχει 11% περισσότερο λίπος απ’ ό,τι ένας άνδρας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 11% παχύτερη. Ακόμα και μια απόλυτα αδύνατη και γυμνασμένη γυναίκα θα εξακολουθεί να έχει 11% περισσότερο σωματικό λίπος απ’ ό,τι ένας αντίστοιχα αδύνατος και γυμνασμένος άνδρας.

Οι άνδρες χάνουν ευκολότερα το βάρος γύρω από την κοιλιά

Επίσης, οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος εκεί που το έχουν ανάγκη περισσότερο, όπως για παράδειγμα στην κοιλιά γι’ αυτό συχνά είναι πιο άμεσα αισθητή η απώλεια βάρους σ’ αυτούς, σε σχέση με τις γυναίκες στις οποίες τα αποθέματα λίπους είναι συνήθως περισσότερο «απλωμένα», κάτι που εν μέρει αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο τείνουν να χάνουν βάρος με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι άνδρες. Για τους άνδρες ακόμα και η βασική τακτική άσκηση, δηλαδή ιδανικά τα 30 έως 60 λεπτά την ημέρα, τείνουν να μειώσουν την παχυσαρκία στην κοιλιά, ακόμα κι αν τεχνικά δεν έχουν χάσει βάρος.

Φυσικά και οι γυναίκες χάνουν επίσης γρήγορα το βάρος στην κοιλιά, μόνο που συνήθως έχουν λιγότερο στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος απ’ ό,τι οι άνδρες.

«Οι γυναίκες με περίσσεια λίπους γύρω από τη μέση χάνουν πάνω-κάτω το ίδιο γρήγορα με τους άνδρες το λίπος στο συγκεκριμένο σημείο και μάλιστα οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους γύρω από τη μέση», λέει ο David Katz, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Eπί τη ευκαιρία, θα πρέπει να επισημανθεί πως η συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση έχει συνδεθεί με αυξημένο καρδιακό κίνδυνο, γεγονός περισσότερο επικίνδυνο για έναν άνδρα απ’ ό,τι για μια γυναίκα. Η μεγάλη κοιλιά αποδεικνύεται πως είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι» όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Είναι ένας επιπλέον κίνδυνος για τους άνδρες, αλλά ευτυχώς γι’ αυτούς τουλάχιστον αυτό το βάρος χάνεται εύκολα.

Οσο για τις γυναίκες, σε ό,τι έχει να κάνει με το βάρος, έχουν πλεονέκτημα, αν το συσσωρευμένο λίπος τους βρίσκεται στους μηρούς και τα οπίσθια, αν έχουν δηλαδή «σωματότυπο αχλάδι». Στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος είναι πολύ πιο υγιεινό να έχει μια γυναίκα λίπος, απ’ ό,τι αν το έχει γύρω από τη μέση. Κι εδώ υπάρχει το οξύμωρο, το λίπος που οι γυναίκες θεωρούν ότι είναι το πιο δύσκολο να κάψουν, το λεγόμενο «τοπικό πάχος» είναι τελικά το λιγότερο επιβλαβές για την υγεία τους.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της μέρας το χάσιμο των κιλών είναι μια σκληρή δουλειά τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Και το γενικό συμπέρασμα είναι πως ο καθένας μπορεί να χάσει βάρος, δεν έχει σημασία ποιο είναι το φύλο του, αρκεί να δεσμευτεί πως θα προσπαθήσει να το κάνει και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

www.mpouzou.gr