Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Οι δικηγόροι παίρνουν "ανάσα" με επιπλέον δικαστηριακή ύλη και τα δικαστήρια αποσυμφορίζονται Του Παναγιώτη Στάθη

Περί τις 200- 300.000 υποθέσεις ετησίως, που αυτή τη στιγμή απασχολούν τα δικαστήρια, μεταφέρονται σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών πηγών στους δικηγόρους, τονώνοντας αφενός τη δικηγορική δραστηριότητα και αφετέρου μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο επίλυσής τους, δίνοντας μια τεράστια ανάσα στα δικαστήρια.

Αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, με το αποκαλούμενο ερανιστικό νομοσχέδιο που αναρτάται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη.

Με αυτό μεταφέρεται μεγάλη δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους επιτυγχάνοντας ένα διπλό στόχο: Αφενός την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και αφετέρου την αποκλιμάκωση των αντιδράσεων των δικηγόρων ενόψει των αλλαγών στη δικαιοσύνη. Άλλωστε οσονούπω οι δικηγόροι πρέπει να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη της αποχής από καθήκοντά τους από τις ποινικές δίκες που λήγει στις 19/1. Άγνωστο όμως αν θα προλάβει να αναρτηθεί μέχρι την Παρασκευή ή οι δικηγόροι θα συνεχίσουν την αποχή τους. Το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί μεν να "τηρεί” τα συμφωνηθέντα, πλην δεν καταλαγιάζει τις αντιρρήσεις για δυο κομβικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια: Τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και το νέο Δικαστικό Χάρτη.

Τι τους δίνει

Έτσι χιλιάδες υποθέσεις μεταφέρονται πλέον εκτός δικαστηρίων και στο εξής θα επιλύονται μόνον από δικηγόρους και λίγες και από συμβολαιογράφους.

Μετά τη ρύθμιση για τα συναινετικά διαζύγια που αφαιρέθηκαν από τα δικαστήρια και διευθετούνται πλέον από τους συμβολαιογράφους, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναθέτει στους δικηγόρους:

- Τις εγγραφές και τις συναινετικές εξαλείψεις υποθηκών,
- τη σύσταση σωματείων, πλην των πολιτιστικών,
- την έκδοση κληρονομητηρίων
- τις ένορκες βεβαιώσεις και
- τις αποδοχές κληρονομιάς.

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες, πέραν των δικηγόρων, θα επιλύονται και από συμβολαιογράφους.

Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι πως μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών δικάστηκαν πέρυσι 12.000 εξαλείψεις υποθηκών και στο Ειρηνοδικείο 7.190 ένορκες βεβαιώσεις. Συνεπώς, η αφαίρεσή τους αφενός θα δώσει λύσεις στους δικηγόρους που δοκιμάζονται οικονομικά και ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.

capital.gr