Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Πέτη Πέρκα: «Αν προλαβαίνεις να κάνεις 13 Περιφερειακά Συνέδρια, γιατί δεν προλαβαίνεις να κάνεις το συνέδριο του κόμματος;»

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε την τοποθέτησή της, σημειώνοντας ότι «έχουμε μπει σε μια διαδικασία λειτουργίας των Οργάνων του κόμματος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Βεβαίως υπήρχαν διαφωνίες, άλλες προτάσεις, κρατάω όμως ότι έγινε η Πολιτική Γραμματεία.

Σε σχέση με την απόφαση διεξαγωγής του συνεδρίου τέλος Φεβρουαρίου, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ αργά. Στην Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασιστεί, μάλιστα με πρόταση-πακέτο, ότι θα ψηφίσουμε για Πρόεδρο το Σεπτέμβριο και αμέσως μετά, τέλη Νοεμβρίου, θα γίνει το συνέδριο. Τελικά ψηφίστηκε η πρόταση του Προέδρου για τη διεξαγωγή 13 Περιφερειακών Συνεδρίων. Κάτι τέτοιο έχει ξαναγίνει επί Προεδρίας Αλέξη Τσίπρα και πράγματι είναι μια πολύ καλή πρόταση, που έχει ενδιαφέρον, διότι εκεί μπαίνεις σε συζήτηση με τοπικούς παραγωγείς, φορείς κτλ. Αναρωτιέμαι όμως, αν προλαβαίνεις να κάνεις 13 Περιφερειακά Συνέδρια, γιατί δεν προλαβαίνεις να κάνεις το συνέδριο του κόμματος;».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εσωκομματική διεργασία ώστε να αμφισβητηθεί ο νέος Πρόεδρος, η κα Πέρκα ήταν κατηγορηματική: «Όχι, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, ο κ. Κασσελάκης εξελέγη με μια σοβαρή πλειοψηφία. Το θέμα μας τώρα δεν είναι αυτό, αλλά το πώς θα πάμε παρακάτω, πώς δεν θα μεταλλαχθεί το κόμμα μας. Υπενθυμίζω ότι λεγόμαστε Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση – έτσι εκλεχτήκαμε κι εμείς Βουλευτές».

Στη συνέχεια, αφού σημείωσε ότι εν πολλοίς συμφωνεί με το κείμενο της Ομπρέλας, σχολίασε το αν την ομιλία του κ. Κασσελάκη στο ΣΕΒ «θα μπορούσε να την είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης». «Δε θα έλεγα όλη η ομιλία, υπάρχουν όμως σημεία, όπως τα stock options, τα οποία αφενός δεν έχουν καμία σχέση με τον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου έλειψαν από την τοποθέτηση του Προέδρου αναφορές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις αυξήσεις των μισθών, που αποτελούν πάγια θέση του κόμματος».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους δημοσιογράφους να θέτουν το ερώτημα αν στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλοι μαζί την επόμενη μέρα και αν η κα Πέρκα «ξορκίζει» τη λέξη ‘διάσπαση’. «Το αν θα μας βρει όλους μαζί η επόμενη μέρα είναι μια διαδικασία ανοιχτή, εξαρτάται από όλες τις διαδικασίες. Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου, αλλά είμαστε ολόκληρο κόμμα. Πέρα από τα στελέχη, τους Βουλευτές, υπάρχει και η βάση του κόμματος, η οποία θα μιλήσει στο συνέδριο.

Η κα Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές πήρε ποσοστό 44%, το οποίο διαμορφώθηκε μάλιστα από τα ενεργά μέλη της βάσης, όχι από κάποιους ανθρώπους που πλήρωσαν 2 ευρώ και ήρθαν τώρα, τους οποίους φυσικά δεν υποτιμώ. Το αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται, μιλάμε για την πορεία από δω και πέρα. Στο συνέδριο θα έχουν λόγο λοιπόν τα μέλη του κόμματος που θα συμμετάσχουν, θα κάνουν τις προτάσεις τους. Γι’ αυτό επιμένουμε να ζητάμε διαδικασίες, τα προβλήματα δεν είναι προσωπικά.

Όσο για το ενδεχόμενο διάσπασης, δυστυχώς η Αριστερά είναι γεμάτη διασπάσεις. Αυτό είναι απευκταίο όμως, δεν το επιθυμεί ποτέ κανείς, συνήθως φυσικά κάποιος την οδηγεί. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν οι συλλογικές διαδικασίες και η ηγετική ομάδα – γιατί δεν είναι ωραίο να το προσωποποιούμε – να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να ακούει τη μειοψηφία. Υπενθυμίζω ότι είμαστε ένα κόμμα που καταστατικά υπάρχουν τάσεις που λειτουργούν ως ιδεολογικά ρεύματα, οι μειοψηφίες, είμαστε πολύ δημοκρατικό κόμμα. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό, για να μπορέσουμε να πάμε όλοι μαζί».