Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

“Ερώτηση της Πέτης Πέρκα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών καθώς και την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης”

Ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση κα τη διαχείριση των κινδύνων πλημμυρών καθώς και την αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, απόρροια της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας,προς τους ΥπουργούςΠεριβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν 36Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Φλώρινας Πέτης Πέρκα. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,  σε συνέχεια της δήλωσης της κ. Πέρκα που ανέδειξε πολιτικά το θέμα, της ερώτησης του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πέτρου Κόκκαλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για τα πραγματικά δεδομένα της μη εφαρμογής της Οδηγίας για τις πλημμύρες καθώς και της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, φέρνουν το θέμα στην Βουλή ασκώντας έντονη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότιη Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τους κινδύνους που υπήρχαν από τις πλημμύρες, απόρροια της κλιματικής κρίσης και δεν έκανε τίποτα απολύτως για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων.

Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα πρώτα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας βάσει της  Οδηγίαςγια την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ), το 2018.Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας,οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας και τα ανωτέρω σχέδια έπρεπε να αναθεωρηθούν βάσει των νέων δεδομένων της κλιματικής αλλαγής.Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν, να ενημερώσουν και να αναθεωρήσουν τους χάρτες και τα σχέδια έως τον Δεκέμβριο του 2019, τον Μάρτιο του 2020 και τις 31.12.2021 αντίστοιχα.

Η μη συμμόρφωση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία οδήγησε την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στις 9 Φεβρουαρίου του 2022.Δεδομένης της απραξίας της ελληνικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29.9.2022 υπέβαλε αιτιολογημένη γνώμη εις βάρος της Ελλάδας λόγω της Καθυστερημένης αναθεώρησης και επικαιροποίησης των σχεδίων και χαρτών κινδύνου πλημμύρας. Στις 15.2.2023 η Ευρ. Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποιητική επιστολή καθυστέρησης επικαιροποίησης και υιοθέτησης των δεύτερων σχεδίων διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας.H Ελλάδα επιμένει να παραβιάζει τησχετική οδηγία και δεν επικαιροποιεί τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια.

H απάντηση του Υπουργείου στη δήλωσή της Πέτης Πέρκααποτελεί παραδοχή αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους.Λένε λοιπόν ότι τους πήρε σχεδόν 3 χρόνια από την υποβολή του τεχνικού δελτίου πράξης (11.12.2019) μέχρι την συμβασιοποίηση των μελετών (30.8.2022).

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπου η κυβέρνηση αμφισβήτησε τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του επιστημονικών φορέων, η κυβέρνηση εξακολουθεί την ίδια τακτική. Αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Ο βαθμός κατά τον οποίο οι διευκρινίσεις πουέδωσε το ΥΠΕΝ και ισχυρίζεται ότι έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι επίσης αμφισβητήσιμος, καθώς μετά την προειδοποιητική επιστολή ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη (δεύτερος βαθμός παράβασης) και στη συνέχεια νέα προειδοποιητική επιστολή για το επόμενο στάδιο εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταλήγουν σε εννέα κρίσιμες ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς.