Η νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Food Chemistry καταδεικνύει ότι το πράσινο μήλο και συγκεκριμένα η αυστραλιανή ποικιλία Granny Smith συμβάλλει στην εξάπλωση των «φιλικών προς το στομάχι» βακτηρίων, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού και εξαφανίζοντας τις λιγούρες.
Μη διαλυτές ουσίες που
υπάρχουν στο πράσινο μήλο, όπως οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες, δε
διασπώνται από τα υγρά του στομάχου και ζυμώνονται από τα βακτήρια όταν φτάνουν
στο κόλον (τμήμα του παχέος εντέρου). Βοηθούν έτσι στην υγιή ανάπτυξη της
μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού.
Οι ερευνητές εξέτασαν τη
συμβολή διαφόρων ποικιλιών μήλου σε ποντίκια, ώστε να δουν ποια είναι αυτή που
συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό στην ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.
Τα Granny Smith φάνηκε να
είναι τα καλύτερα σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς ποικιλίες όπως τα Golden
Delicious, τα Gala, τα Braeburn κ.α.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η
μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το μεταβολικό ρυθμό και
το αίσθημα της πείνας.
Μετά την κατανάλωση των
πράσινων μήλων, τα επίπεδα των βακτηρίων στο γαστρεντερικό των παχύσαρκων
ποντικιών είχε μεταβληθεί και ήταν πλέον παρόμοια με αυτά των αδύνατων
ποντικιών, αναφέρει η μελέτη.
ΠΗΓΗ: onmed.gr