Η αϋπνία ,
σύμφωνα με τις έρευνες «χτυπάει» πολλές από εμάς, αλλά κυρίως τις νέες μαμάδες
που έχουν λόγω κούρασης περισσότερες πιθανότητες να «πληγούν» από αυτήν!
Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή ισορροπία του
οργανισμού και μάλιστα αν είναι παρατεταμένη μπορεί να κάνει τα οργανικά
προβλήματα να ενταθούν. Η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμη και να οδηγήσει και σε
σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί ακόμη και να ευθύνεται για κάποια μορφής
κατάθλιψη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αϋπνίες; Εφόσον
δεν έχουμε κανένα οργανικό πρόβλημα και καμία πάθηση σας παρουσιάζουμε μερικά
κόλπα για όνειρα γλυκά!
1. Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κοιμηθεί!
Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε 15-20 λεπτά αφότου ξαπλώσετε, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας σιωπηλά. Ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό, να δείτε λίγη τηλεόραση ή να ακούσετε απαλή μουσική. Μετά από λίγη ώρα μπορείτε να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας και να προσπαθήσετε ξανά να κοιμηθείτε.
2. Αποφύγετε τη μεσημεριανή σιέστα
Αν πάρετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα, θα έχετε δυσκολίες στον ύπνο τη νύχτα, πολύ περισσότερο αν ταλαιπωρείστε ήδη από αϋπνία.
3. Βάλτε ωτοασπίδες
Υπάρχουν περιπτώσεις που η αϋπνία προκαλείται από άγρυπνες νύχτες λόγω επαναλαμβανόμενων εκκωφαντικών θορύβων.
4. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
Αν και το αλκοόλ έχει την ιδιότητα καταρχήν να προκαλεί υπνηλία και μπορεί να σας κάνει να νυστάξετε, έχει ταυτόχρονα και δυσάρεστες επιπτώσεις, αφού μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Το χειρότερο είναι ότι όταν η επίδραση του αλκοόλ εξαφανίζεται, θα έχετε δυσκολία να τα καταφέρετε να ξανακοιμηθείτε.
5. Μην κοιμάστε στον καναπέ
Είναι σημαντικό να μάθετε να κοιμάστε στο κρεβάτι σας, ακόμα κι αν δεν καταφέρνετε να σας πάρει ο ύπνος, γιατί με αυτό τον τρόπο συνηθίζει ο οργανισμός σας στην ιδέα ότι ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται για ύπνο.
6. Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια «ρουτίνα ύπνου»
Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον ύπνο και την αφύπνιση, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν συνηθίσετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί και δεν κοιμάστε το μεσημέρι, οι πιθανότητες να έχετε καλό ύπνο αυξάνονται.
7. Δημιουργήστε «ατμόσφαιρα» στην κρεβατοκάμαρά σας
Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, σιωπηλό, χαλαρωτικό και κρύο. Αν δεν φροντίσετε να υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.
8. Αποφύγετε το φαγητό πριν από τον ύπνο
Είναι σημαντικό να τρώτε το βραδινό σας φαγητό 2 ή 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσπεψία, που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.
9. Πιείτε ένα ζεστό γάλα
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα ζεστό ποτήρι γάλα πριν κοιμηθούμε μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. Πολλοί γιατροί το συνιστούν σε ασθενείς τους που τους παραπονιούνται για αϋπνίες.
10. Διαβάστε ένα βιβλίο
Κάντε κάτι που θα σας αποφορτίσει και θα σας χαλαρώσει. Το διάβασμα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ουσιαστικά σας νανουρίζει. Αν δε, η υπόθεση του βιβλίου είναι τέτοια που δεν σας προκαλεί υπερδιέγερση, τότε ακόμη καλύτερα.
Τέλος αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια.
Αντί γι’ αυτά μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε τα παρακάτω βότανα
Βαλεριάνα: Είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της αφού μειώνει το άγχος και την υπερένταση. Το ευεργετικό μέρος του φυτού είναι η ρίζα του. Κυκλοφορεί στα φαρμακεία ως εκχύλισμα, σε κάψουλες/ταμπλέτες και ως βότανο σε φαρμακεία και καταστήματα βοτάνων.
Πασιφλόρα: Το γνωστό μας καλλωπιστικό φυτό με την κοινή ονομασία «ρολόι». Χρησιμοποιείται ως χαλαρωτικό από τον 16ο αιώνα. Τα σημαντικότερα συστατικά της είναι τα φλαβονοειδή. Τα άνθη, τα φύλλα και οι στήμονές της χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα για τις ηρεμιστικές ιδιότητές τους. Η πασιφλόρα εκτός από ευεργετική στη θεραπεία της αϋπνίας, ενδείκνυται και κατά του άγχους και της οξυθυμίας.
Βαλσαμόχορτο: Αγχολυτικό, καταπραϋντικό για το νευρικό σύστημα και για αϋπνίες που προέρχονται από άγχος. Η ευεργετική δραστική του ουσία είναι η υπερικίνη ενώ περιέχει και φλαβονοειδή. Θεωρείται επίσης ήπιο αντικαταθλιπτικό και πολλές έρευνες το επιβεβαιώνουν. Το βρίσκουμε σε ταμπλέτες, κάψουλες και εκχύλισμα στα φαρμακεία και σε αποξηραμένη μορφή σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα βοτάνων.
Μαντζουράνα: Ηρεμιστικό, υπνωτικό βότανο. Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους, κυρίως όταν προέρχονται από ένταση. Είναι επίσης χωνευτικό. Σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό. Το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα βοτάνων ή ως εκχύλισμα στα φαρμακεία.
Μελισσόχορτο: Αγχολυτικό, ηρεμιστικό, με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ διεγείρει και το πεπτικό. Θέλει προσοχή στη δοσολογία διότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει νωχελικότητα και ατονία. Το βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή σε καταστήματα βοτάνων και σούπερ μάρκετ. Επίσης σε μορφή σκόνης, ταμπλέτας και κάψουλας στα φαρμακεία.
Χαμομήλι: Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως ήπιο χαλαρωτικό και υπναγωγό. Το βρίσκουμε ως αποξηραμένο βότανο σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα βοτάνων ή σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία.
Πηγή: imommy.gr