Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Έρευνα: Κι όμως, οι μέτριοι είναι αυτοί που πετυχαίνουν...


 

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Η εξυπνάδα, η σκληρή δουλειά ή η υψηλή νοημοσύνη; Τίποτα από τα τρία! Ιταλοί επιστήμονες εκπόνησαν μία πολυετή μελέτη με στόχο να ρίξουν φως στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι διαπρέπουν στον επαγγελματικό τομέα.
Έκπληκτοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις περισσότερες φορές οι μέτριοι και όσοι είχαν την τύχη με το μέρος τους ήταν αυτοί που είχαν γίνει φίρμες στον εργασιακό τους τομέα. 
Το κοφτερό μυαλό, οι δεξιότητες και η σκληρή δουλειά εξασφαλίζουν την εργασιακή επιτυχία. Όμως πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν οικονομικά εύρωστοι άνθρωποι με μέτριο ταλέντο; Και γιατί οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι και οι πλουσιότεροι;
Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC, ομάδα Ιταλών ερευνητών, οι καθηγητές Φυσικής, Αλεσάντρο Πλαντσίνο και Αντρέα Ραπισάντρα όπως και ο οικονομολόγος Αλέσιο Μπιόντο χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν την επιτυχία με βάση τον οικονομικό πλούτο.


Μέτριο ταλέντο με μεγάλη επαγγελματική ανέλιξη 
Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν είναι αναγκαστικά οι πιο ταλαντούχοι, απλά είναι οι πιο τυχεροί. Με λίγα λόγια, όσοι είναι μέτρια ταλαντούχοι τις περισσότερες φορές έχουν επαγγελματική ανέλιξη. 
Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν φανταστικό κόσμο με χίλια άτομα και διαφορετικά επίπεδα ταλέντου σε τυχαίες θέσεις που εκτέθηκαν σε τυχαία, τυχερά και άτυχα γεγονότα.
Το επίπεδο του ταλέντου λήφθηκε υπόψη με βάση τη νοημοσύνη,την δεξιότητα και την προσπάθεια. Πολύ συχνά, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι μέτρια ταλαντούχοι αλλά πολύ τυχεροί, όπως αναφέρει ο Αλεσάντρο Πλαντσίνο.
«Είναι οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι οι πιο ταλαντούχοι; Αυτό θα περιμέναμε ... αν υποθέσουμε ότι ανταμείβουμε τους πιο επιτυχημένους επειδή είναι πιο ταλαντούχοι ή πιο έξυπνοι από τους άλλους», όπως υποστηρίζει ο φυσικός Πλαντσίνο και προσθέτει: «Αλλά ανακαλύψαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει... Ανακαλύψαμε μια έντονη σχέση μεταξύ τύχης και επιτυχίας. Η συνάντηση μιας σειράς τυχερών γεγονότων σχετιζόταν με όσους βίωναν μία απίστευτη επιτυχία, ακόμη κι αν το προσωπικό τους ταλέντο ήταν μικρότερο από τους σούπερ ταλαντούχους».

Χρειάζεται... ταλέντο για να εκμεταλλευτεί κάποιος τις ευκαιρίες 
«Αυτό είναι που συνήθως βλέπουμε γύρω μας στον πραγματικό κόσμο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που δεν θεωρούμε ιδιαίτερα έξυπνους, αλλά με κάποιο τρόπο φθάνουν σε υψηλό επίπεδο πλούτου και επιτυχίας», υπογραμμίζει ο Ιταλός καθηγητής.
Φυσικά, χρειάζεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο ταλέντου για να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ευκαιρίες, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, κι αυτό το «ταλέντο» μπορεί να είναι οτιδήποτε, κυρίως η ικανότητα για σκληρή δουλειά και η υψηλή νοημοσύνη. Αλλά μόνο το ταλέντο δεν αρκεί. 
Στην προσομοίωση, οι άνθρωποι που είχαν το υψηλότερο επίπεδο ταλέντου αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό ποσοστό επιτυχημένων ανθρώπων. Όσοι εκμεταλλεύονται τις υποτροφίες οργανισμών και ιδρυμάτων που διανέμουν υποτροφίες για ακαδημαϊκή έρευνα μπορούν να γίνουν και οι πιο ταλαντούχοι. Αυτοί δηλαδή είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν στον εργασιακό τομέα,έχουν καλύτερη ευκαιρία να λάμψουν.
Η ομάδα των Ιταλών επιστημόνων βρήκε αρκετές εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που ανταμείβουμε σήμερα τους ανθρώπους που έχουν ήδη πετύχει. Για παράδειγμα, αντί να χορηγούμε μπόνους για τους πωλητές υψηλής απόδοσης, μια στρατηγική είναι η χορηγία ενός μικρού χρηματικού ποσού σε όλους, το οποίο θα ήταν πιο αποτελεσματικό από το αξιοκρατικό σύστημα στη προσομοίωση του υπολογιστή.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι:
1. Όταν γεννιόμαστε σε μια ανεπτυγμένη χώρα ή έχουμε πλούσιους γονείς, ξεπερνάμε εμπόδια που θα μπορούσαμε να έχουμε αντιμετωπίσει για να αναρριχηθούμε επαγγελματικά. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. 
2. Τείνουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες της ζωής μας που μας κρατάνε πίσω από την επιτυχία και ξεχνάμε όλους τους παράγοντες που μας ευνοούν. Μια μελέτη του 2016 έδειχνε την τάση μας να παραβλέπουμε τον παράγοντα τύχη.

ΠΗΓΗ: govastileto.gr