Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Έρευνα| Κινητά τηλέφωνα και ποιότητα ζωής

Οι τεχνολογίες της επικοινωνίας, εισβάλουν όλο και περισσότερο στην προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή μας ζωή.

Το κινητό τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελούν πλέον αναπόσπαστα εργαλεία των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Το ερώτημα που τίθεται αφορά στο πως και πόσο επηρεάζουν οι εν λόγω τεχνολογίες, τους χρήστες και τις οικογένειες τους. Είναι γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη διερευνήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το εν λόγω ζήτημα.

Μια ενδιαφέρουσα εργασία από το πανεπιστήμιο του Wisconsin, εξέτασε σε 1,367 εργαζόμενα ζευγάρια, την επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση και στην οικογενειακή ζωή των μεθόδων επικοινωνίας και κυρίως των κινητών τηλεφώνων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η έρευνα διήρκεσε από το 1998 έως το 2001.

Τα ευρήματα προσθέτουν ενδιαφέροντα στοιχεία στις γνώσεις μας:

Η χρήση κινητών τηλεφώνων αύξανε την ψυχολογική καταπόνηση και μείωνε την οικογενειακή ικανοποίηση

Στους άνδρες και στις γυναίκες τα κινητά τηλέφωνα επέτρεπαν στις ανησυχίες και προβλήματα της δουλειάς να εισβάλλουν στο σπίτι και στην οικογενειακή ζωή

Στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες, τα κινητά τηλέφωνα επέτρεπαν και το αντίθετο, δηλαδή τα προβλήματα του σπιτιού μεταφέρονταν στον επαγγελματικό τους χώρο

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν βρέθηκε να έχει τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογική κατάσταση και στην οικογενειακή ζωή

Στις γυναίκες, οι ανησυχίες και τα προβλήματα της εργασίας και της οικογένειας επηρέαζαν το επίπεδο ψυχολογικής καταπόνησης και οικογενειακής ικανοποίησης

Το συμπέρασμα είναι ότι οι τεχνολογίες επικοινωνίας και ιδιαίτερα τα κινητά τηλέφωνα, καταλύουν τα σύνορα μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την καταπόνηση και μειώνουν την ποιότητα ζωής.

Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπουν στο να μας βρίσκουν πιο εύκολα και εκτός ωρών εργασίας. Η νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι καθιστά τον καθένα πιο προσιτό, έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Δεν αποκλείεται οι μελλοντικές γενιές, να μην γνωρίζουν το πρόβλημα της διαφοροποίησης μεταξύ ωρών εργασίας και ελεύθερου χρόνου στο σπίτι διότι οι τεχνολογίες επικοινωνίας θα εξαλείψουν τα περιοριστικά όρια.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις εργαζόμενες μητέρες οι οποίες έχουν πολύ συχνά διπλό ρόλο να επιτελέσουν. Οι μητέρες που έχουν μικρά παιδιά και είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν, αυξάνονται σταθερά. Εκτός από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, πρέπει παράλληλα να επιτελούν τα μητρικά τους καθήκοντα.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι υποφέρουν τα παιδιά των οποίων η μητέρα εργάζεται. Η ανάπτυξη ενός παιδιού όμως επηρεάζεται αρνητικά από το επίπεδο στρες και ψυχολογικής καταπόνησης στην οικογένεια.

Ένα παιδί το οποίο νιώθει την αγάπη των γονιών του, τυγχάνει της απαραίτητης φροντίδας και προσοχής έστω και εάν και οι δύο γονείς του εργάζονται μακριά από το σπίτι, θα αναπτυχθεί και θα προοδεύσει κανονικά.

Ο διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, οποίος τείνει να εξαφανιστεί λόγω των σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας όπως για παράδειγμα το κινητό τηλέφωνο, επιτρέπει στους γονείς και ιδιαίτερα στη μητέρα να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο για τα παιδιά τους.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή για την προστασία του ελεύθερου χρόνου, εκτός ωρών εργασίας.

Ο έλεγχος και η ορθή χρήση του κινητού τηλεφώνου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να επιτρέπουν μια καλύτερη αποτελεσματικότητα χωρίς όμως να αφήνουν τις επαγγελματικές ανησυχίες και προβλήματα να εισβάλλουν και να διαταράσσουν την οικογενειακή ζωή μειώνοντας την προσοχή που χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους.