Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Η υγεία βελτιώνεται και η διάρκεια ζωής αυξάνεται από τους κοινωνικούς δεσμούς


Αυτοί οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο αριθμό φίλων και δεν είναι απομονωμένοι, λόγω του ότι έχουν πολλούς κοινωνικούς δεσμούς, ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν μια πιο υγιή ζωή σε σχέση με αυτούς που είναι κοινωνικά απομονωμένοι.

Για να παραμένει κάποιος υγιής και να ζήσει πολλά χρόνια δεν είναι αρκετό μόνο να προσέχει τη χοληστερόλη του, την αρτηριακή του πίεση, να έχει καλή διατροφή και να τυγχάνει καλής ιατρικής φροντίδας.

Η κοινωνική του κατάσταση, η διατήρηση καλών σχέσεων, οι καλοί φίλοι, οι οικογενειακοί δεσμοί και οι συγγενείς είναι σημαντικοί παράγοντες που ευεργετούν τον οργανισμό σε όλα τα επίπεδα και απομακρύνουν τις ασθένειες.

Η κοινωνική απομόνωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση ασθενειών. Πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη στην αξιολόγηση των ασθενών, όπως λαμβάνονται υπ' όψη και άλλοι σημαντικοί, επιβαρυντικοί παράγοντες.

Παράλληλα με την αξιολόγηση των επιπέδων της χοληστερόλης και της ψηλής πίεσης θα πρέπει να εξετάζεται και η κοινωνική κατάσταση κάποιου ασθενούς. Και αυτό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος.

Τα σημαντικά αυτά δεδομένα προκύπτουν από μια  μεγάλη έρευνα, διάρκειας 10 ετών, που έγινε από Αμερικανούς γιατρούς σε 28.369 άνδρες. Οι άνδρες αυτοί ήσαν ηλικίας από 42 έως 77 ετών και τα επαγγέλματά τους είχαν σχέση με την υγεία.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να διαφανεί κατά πόσο οι κοινωνικοί δεσμοί επηρεάζουν τη θνησιμότητα και τις καρδιακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα τους έδειξαν:

Οι άνδρες που ήσαν περισσότερο κοινωνικά απομονωμένοι, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τους λιγότερο απομονωμένους.

Οι κοινωνικά απομονωμένοι είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό νόσημα, σε σχέση με αυτούς που είχαν μεγαλύτερο αριθμό κοινωνικών σχέσεων.

Αυτοί οι οποίοι είχαν σχετικά μικρό αριθμό κοινωνικών σχέσεων, είχαν 2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από ατύχημα ή αυτοκτονία σε σύγκριση  με αυτούς που είχαν τις περισσότερες κοινωνικές σχέσεις.

Η έρευνα αυτή φέρνει στην επιφάνεια πολύτιμα στοιχεία για την επίδραση της ψυχικής υγείας, που προέρχεται από καλούς κοινωνικούς δεσμούς, πάνω στο σύνολο του οργανισμού.

Η μείωση των θανάτων από καρδία, ατυχήματα και αυτοκτονίες που παρατηρήθηκε στους άνδρες με καλές κοινωνικές σχέσεις, είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπάρχει και στις γυναίκες.

Είναι λοιπόν σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα καταπολέμησης της κοινωνικής απομόνωσης. Η αύξηση των σχέσεων, των φίλων, ο γάμος και η δραστηριοποίηση μέσα στα πλαίσια κοινωνικών ομάδων, φαίνεται ότι προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής με βελτιωμένη υγεία και μακροζωία.