Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Μια νέα θεραπεία με λέιζερ φαίνεται ότι μπορεί να βοηθά άτομα που πάσχουν από κακοσμία του στόματος

Σε πολλές περιπτώσεις η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε αναερόβια βακτηρίδια που ζουν σε κοιλότητες στα δόντια και στα ούλη. Τα βακτηρίδια αυτά, παράγουν θειούχες ενώσεις του υδρογόνου που έχουν άσχημη οσμή.

Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, τα αναερόβια βακτηρίδια αναπτύσσονται στις αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές στην επιφάνεια τους, έχουν κρύπτες και αυλακώσεις οι οποίες εποικίζονται από βακτηρίδια που παράγουν ενώσεις που προκαλούν δυσοσμία.


Η δυσοσμία του στόματος λόγω αμυγδαλών είναι από τις δυσκολότερες στην αντιμετώπιση τους. Για τη θεραπεία της κατάστασης αυτής, γιατροί από το Ισραήλ σε μια πρωτοποριακή έρευνά τους, δοκίμασαν σε 53 ασθενείς να εξαλείψουν με τη βοήθεια λέιζερ τις κρύπτες και αυλακώσεις των αμυγδαλών στις οποίες αναπτύσσονται τα αναερόβια βακτηρίδια που προκαλούν τη δυσοσμία.

Οι ακτίνες λέιζερ καταστρέφουν τις κρύπτες και αυλακώσεις των αμυγδαλών και έτσι τα βακτηρίδια δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν.

Οι Ισραηλινοί γιατροί διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 50% των ασθενών τους, δεν είχαν πλέον δυσοσμία της αναπνοής μετά από μία θεραπεία με λέιζερ.

Οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν από τη δυσάρεστη κατάσταση της κακοσμίας του στόματος μετά από δύο ή τρεις θεραπείες με λέιζερ.

Πρόκειται εδώ για μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για τη δυσοσμία της αναπνοής λόγω αμυγδαλών. Πρέπει να τονίσουμε ότι συχνά δεν γίνεται η διάγνωση ότι η κακοσμία του στόματος οφείλεται σε πρόβλημα των αμυγδαλών.

Με τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται ότι περίπου 6% των περιπτώσεων δυσοσμίας της αναπνοής οφείλονται σε εποικισμό των αμυγδαλών από αναερόβια βακτηρίδια. Κατά τη γνώμη μας, πιθανότατα οι περιπτώσεις κακοσμίας λόγω αυτής της αιτιολογίας, είναι πολύ περισσότερες αλλά δεν γίνεται η διάγνωση.  

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως το φαγητό, οι ασθένειες των δοντιών, των ούλων, η ξηρότητα του στόματος, οι παθήσεις της μύτης, του στόματος, των αμυγδαλών, του λάρυγγα, του φάρυγγα και των πνευμόνων.

Επίσης τα καπνιστικά προϊόντα (πούρο, τσιγάρο, πίπα), όπως και οι αυστηρές δίαιτες προκαλούν δυσοσμία αναπνοής.

Η θεραπεία με λέιζερ θα μπορούσε να ανακουφίζει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με ανθεκτική μορφή κακοσμίας του στόματος λόγω εποικισμού των αμυγδαλών από αναερόβια βακτηρίδια. Βέβαια θα αναμένουμε με ενδιαφέρον αποτελέσματα και άλλων ανάλογων θεραπευτικών δοκιμών για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της συγκεκριμένης θεραπείας με λέιζερ.