Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Η πορεία προς την εμμηνόπαυση

Τι είναι η κλιμακτήριος;
Η κλιμακτήριος είναι εκείνη η περίοδος, που οδηγεί στην λήξη της αναπαραγωγικότητας, με μέση διάρκεια τα 4 έτη. Σε αυτό το διάστημα, λαμβάνουν χώρα μια σειρά από ορμονικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές. 
Ποια είναι η συμπτωματολογία;
Συνήθως μειώνεται ο κύκλος, ενώ αντίθετα αυξάνεται η διάρκεια της περιόδου και κατά διαστήματα,  παρουσιάζονται αιμορραγικά επεισόδια. 
Επηρεάζει τη σεξουαλικότητα;


Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της περιόδου, είναι η σταδιακή μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Η γυναίκα κάνει σεξ γιατί πρέπει, παρά γιατί θέλει. Αυτή βέβαια, η συμπτωματολογία έχει ορμονικό υπόβαθρο, καθώς τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα παράγονται με μειωμένους ρυθμούς. 
Πως αντιδρά ο άντρας;
Ο άντρας διακατέχεται από έντονη αμηχανία και από ισχυρά επεισόδια άγχους. Συνήθως δεν γνωρίζει τα αίτια και τη συμπτωματολογία αυτής της περιόδου, με απόληξη να αντιδρά λανθασμένα. 
Πως αντιδρά η γυναίκα;
Η γυναίκα νιώθει ανασφάλεια και φόβο, μήπως αναζητήσει ο σύντροφος της, νέες ερωτικές εμπειρίες. Νιώθει σεξουαλική κατωτερότητα και καταφεύγει σε μεθόδους πρόκλησης προσοχής (π.χ. φοράει προκλητικά ρούχα). Σε γενικές γραμμές, προσπαθεί να ανανεώσει την συνολική της εικόνα και δεν διστάζει να πραγματοποιήσει πλαστικές επεμβάσεις. Μερικές φορές, παλινδρομεί και συμπεριφέρεται σαν μια νεότερη γυναίκα, υιοθετώντας ένα νέο σύστημα συνηθειών (γυμναστήριο), συμπεριφοράς (ναρκισσιστικό) και εμφάνισης (new look).
Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Αποτελεί το τελευταίο  στάδιο, της κλιμακτηρίου, είναι η τελευταία έμμηνος ρύση (περίοδος) και σηματοδοτεί την οριστική λήξη της αναπαραγωγικότητας.  Συνήθως η έναρξη της, τοποθετείται ανάμεσα στα 45 και 50 έτη. Σε ένα μικρό ποσοστό, εμφανίζεται είτε πρόωρα, είτε καθυστερημένα. 
Πως νοηματοδοτεί η γυναίκα αυτό το γεγονός;
Νιώθει μειονεκτικά για τη σεξουαλικότητα της και ευρύτερα για την θηλυκότητα της. Πραγματοποιεί αρνητικές σκέψεις και διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται η υποστήριξη από το ενδο-οικογενειακό περιβάλλον και ο επαναπροσδιορισμός της καθημερινότητας, για να νιώσει λειτουργική και παραγωγική. 

ΠΗΓΗ: http://www.apodoxi.gr/