Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

7 τρόποι ψυχοσωματικής χαλάρωσης| Αρθρογράφος: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ Ψυχολόγος

Το στρες συνδέεται άμεσα με την ψυχοσωματική υγεία, καθώς και με την απόδοση σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής. 

Οι παρακάτω τρόποι χαλάρωσης αποτελούν μια πρώτη φάση αντιμετώπισης του στρες, ηρεμούν και προετοιμάζουν για περαιτέρω ανάλυση και δράση.

1. Προοδευτική Νευρομυϊκή Χαλάρωση
Στόχος είναι ο έλεγχος και η βαθιά χαλάρωση των μυών, για να αναγνωρίζετε και να απελευθερώνετε τη συσσωρευμένη ένταση. Γίνεται σε δύο βήματα, ΕΝΤΑΣΗ-ΣΦΙΞΙΜΟ των μυών (σταδιακά, ανά μυϊκή ομάδα) και στη συνέχεια ΧΑΛΑΡΩΣΗ, για να αποκτήσετε επίγνωση της διαφοράς. 

Η διαδικασία αυτή μειώνει το στρες, βοηθά στις αγχώδεις διαταραχές, βελτιώνει τη σωματική υγεία, βοηθά στα προβλήματα ύπνου και βελτιώνει την απόδοση (το χαλαρό σώμα βοηθά να έχουμε καθαρό μυαλό). 
Χρειάζεται συχνή εξάσκηση και καθοδήγηση από ειδικό στην αρχή.


2. Χαλαρωτικά Βότανα
Μερικά από τα πιο γνωστά είναι η Βαλεριάνα, η Πασιφλόρα, η Μαντζουράνα, το Μελισσόχορτο, και το Βαλσαμόχορτο. Τα 4 πρώτα βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους και της υπερέντασης, ενώ το Βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort) έχει και σημαντική αντικαταθλιπτική δράση.
Επειδή τα βότανα περιέχουν δραστικές ουσίες, πρέπει οπωσδήποτε να ζητάτε ιατρική συμβουλή και καθοδήγηση από ειδικό. 
Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το χώρο με χαλαρωτικά αιθέρια έλαια από λεβάντα, ευκάλυπτο, tea tree oil, μανταρίνι. 
3. Διαλογισμός
Όταν κάνετε διαλογισμό συγκεντρώνετε την προσοχή, συνειδητά, με αυτεπίγνωση, απερίσπαστοι από εξωτερικά ερεθίσματα. 
Έτσι μειώνεται το άγχος, η αϋπνία, ο πόνος, οι σωματικοί δείκτες στρες (πχ πίεση) και νιώθετε ευεξία. 
Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαλογισμού, αλλά ένα καλό ξεκίνημα για αρχάριους χωρίς πολύ χρόνο, είναι ο «Διαλογισμός του ενός λεπτού» - θα βρείτε εύκολα τις οδηγίες στο youtube. 
Μια άλλη καλή μέθοδος είναι ο «Περιπατητικός Διαλογισμός», πχ βόλτα στο πάρκο για 15 λεπτά, όπου εστιάζετε στη διαδικασία κι όχι σε σκέψεις, κίνητρα, προορισμό. Αυτή η μέθοδος ενισχύει την ικανότητα να εστιάζετε, να παρατηρείτε, να γνωρίσετε το βηματισμό, την κίνηση, το σώμα σας. Διακόπτει τις συνηθισμένες γνωστικές λειτουργίες, έτσι παρεμποδίζονται οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις.
4. Ενσυνειδητότητα
Η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) αναφέρεται στην προσπάθεια του ατόμου να ζει στο παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής του. 
Είναι μια συνειδητή στάση ζωής, βοηθά να είστε σε επαγρύπνηση, να κατανοείτε πλήρως τον εαυτό σας και να είστε σε επαφή με το περιβάλλον, να βιώνετε το κάθε λεπτό, να νιώθετε πιο ‘ζωντανοί’ και έτσι να ενεργοποιούνται οι δυνατότητες του οργανισμού. 
Η διαδικασία μοιάζει με αυτή του Διαλογισμού, χρειάζεται να επιλέξετε σε τι θα εστιάσετε, χωρίς να σας αποσπούν εξωτερικά ερεθίσματα, να επικεντρωθείτε, να νιώσετε, να αποδεχτείτε και να προσπεράσετε τις σκέψεις που τυχόν παρεμβαίνουν. 
Το αποτέλεσμα είναι αποφόρτιση, αποτελεσματικότερη επίλυση προβλημάτων, αυτογνωσία.
5. Νοερή Απεικόνιση
Είναι μία νοερή εξάσκηση δεξιοτήτων, ή απεικόνιση κάποιου στόχου ή επιθυμίας μας.
Οι Νοερές Εικόνες μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες μορφές χαλάρωσης.
Για παράδειγμα, όταν έχετε ήδη χαλαρώσει σωματικά, σκεφτείτε μια ωραία εικόνα και νιώστε καλά, ‘δείτε’ νοερά τον εαυτό σας υγιή δραστήριο, να έχει την επιθυμητή απόδοση κ.λπ. 
Είναι πολύ καλός τρόπος ενίσχυσης της σωματικής υγείας, των κινήτρων, των επιδόσεων (γι’ αυτό χρησιμοποιούνται συχνά στον αθλητισμό), της αυτοπεποίθησης κ.ά.
6. Χαλαρωτικές Σκέψεις
Υπάρχουν πολλές σκέψεις που μπορείτε να κάνετε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε στον εαυτό σας:

Δες το σαν ευκαιρία!

Μην το παίρνεις προσωπικά.

Ε και, ποια είναι η καταστροφή;

Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος.

Θα περάσει και αυτό.

Κανείς και τίποτα δεν είναι τέλειο.

Να είσαι ο εαυτός σου!

7. Χαλαρωτικές Σχέσεις
Η απομόνωση χειροτερεύει την υγεία μας – ενδυναμώστε και αναπτύξτε σχέσεις. Χαλαρωτικές σχέσεις όμως, όχι τοξικές, τυπικές ή με άλλο τρόπο βλαπτικές κι ανεπιθύμητες! 
Περάστε χρόνο με αγαπημένα μέλη της οικογένειας, αφιερώστε μια μέρα στους φίλους σας, παίξτε κάποιο παιχνίδι με φίλο ή απλά πιείτε ένα καφεδάκι και κουβεντιάστε, κάντε μια νέα γνωριμία, ή ανακαλύψτε τον εθελοντισμό και την προσφορά.

Όλα αυτά είναι οι «πρώτες βοήθειες» για το στρες. Ηρεμώντας το σώμα και καθαρίζοντας το μυαλό, θέτετε καλές βάσεις για οτιδήποτε άλλο!

Συγγραφέας Άρθρου

Τζίνα Χονδρού – Ψυχολόγος

Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση. Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

2106399742

ΠΗΓΗ: e-psychology.gr