Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Να αναλάβει η ΔΕΗ τις ευθύνες της για την αποκατάσταση των εξορυχθεισών εκτάσεων

(Το παρακάτω ψήφισμα κατατέθηκε από την «ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στη συνεδρίαση του Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2021. Ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του Π.Σ με την πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειάρχη να ψηφίζει λευκό εκφράζοντας επιφυλάξεις σε κάποια από τα αιτήματα)

Σήμερα, δυο χρόνια μετά την αναγγελία του Πρωθυπουργού για το πρόωρο, ξαφνικό και αναιτιολόγητο κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής, και δυο χρόνια πριν την ορισθείσα ημερομηνία, η λεγόμενη απολιγνιτοποίηση έχει συντελεστεί κατά το 50%. Συγκεκριμένα έκλεισε ο ΑΗΣ Αμυνταίου ισχύος 600 MW, ο ΑΗΣ Καρδιάς ισχύος 1224 MW και μαζί τους τα αντίστοιχα Ορυχεία (Ορυχείο Αμυνταίου και Ορυχείο Καρδιάς).

Οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν υπολογίζονται σε 4.000 άμεσες οι οποίες, σύμφωνα με το ΤΕΕ Δ. Μακεδονίας, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν με τον συντελεστή 3,9 για να βγάλουμε και τις έμμεσες θέσεις εργασίας που χάνονται στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας στην Περιοχή μας. Συνολικά μιλάμε για 15.000 χαμένες θέσεις εργασίας που λόγω της μη άμεσης απόλυσης των εργαζομένων της ΔΕΗ, θα καταγραφούν σταδιακά όπως και οι επιπτώσεις στην οικονομία της Περιοχής.

Η αναπλήρωση αυτών των χαμένων θέσεων εργασίας, όπως υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, δεν φαίνονται ούτε καν στο βάθος του ορίζοντα. Οι θέσεις απασχόλησης εργαζομένων από την Περιοχή μας, στην πολλά υποσχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών, στην καλύτερη περίπτωση μετρούνται σε κάποιες δεκάδες και δεν μπορούν να αναπληρώσουν ούτε καν τις χαμένες θέσεις εργασίας που οι ίδιες (οι εγκαταστάσεις Α/Γ + Φ/Β) δημιουργούν στον Πρωτογενή κυρίως τομέα. 

Επιπτώσεις στο Περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων

Αντίστοιχες όμως, ίσως και μεγαλύτερες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης που δημιουργούν άμεσα και σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων και πολλές φορές απειλούν την ίδια τους τη ζωή.

 Η Κυβέρνηση αποφάσισε να «απαλλάξει» τη ΔΕΗ από τις συμβατικές και ηθικές της υποχρεώσεις για πλήρη αποκατάσταση των ανοιχτών ορυχείων και των εξορυχθέντων εδαφών που ξεπερνούν τα 160.000 στρέμματα. Η υποχρέωση αυτή μετακυλύεται στο δημόσιο το οποίο δημιουργεί μια εταιρεία φάντασμα χωρίς εξοπλισμό και αντίστοιχη εμπειρία. Η Εταιρεία αυτή η οποία ξεκινάει με κεφάλαιο 242 εκατομμύρια Ευρώ που προέρχονται από το ταμείο ανάκαμψης μέσω του οποίου η ΕΕ τη δεσμεύει να διαθέσει τα κονδύλια αυτά απ’ ευθείας στους εργολάβους!

Οι βασικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούν προβλήματα στην υγεία και γενικότερα στη ζωή των κατοίκων και είναι πλέον παραπάνω από ορατές είναι:

Η εγκατάλειψη του Ορυχείου Αμυνταίου από τη ΔΕΗ σε συνδυασμό με την κατολίσθηση του 2017, που φέρνει ένα «ντόμινο» κατολισθήσεων που απειλεί με εξαφάνιση ολόκληρο τον οικισμό και τις αγροτικές εκτάσεις του οικισμού Αναργύρων αλλά και τη λίμνη Χειμαδίτιδα.

Η άμεση απειλή της μεγάλης κατολίσθησης του οικισμού των Βαλτονέρων όπου τα σπίτια παρουσιάζουν ρωγματώσεις, καθώς το χωριό έχει κοπεί στα δυο από ένα μεγάλο ρήγμα παράλληλα στο οποίο υπάρχουν και δεκάδες άλλα και όπου το απόλυτο υψόμετρο του χωριού έχει μειωθεί κατά 1,4 μέτρα!!!

Η απειλή της ολικής εξαφάνισης, λόγω ρήξης του υδροφόρου από τις κατολισθήσεις, του λιμναίου συστήματος του Αμυνταίου, που αποτελείται από τις λίμνες Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών και Βεγορίτιδα, οι οποίες συνδέονται υδραυλικά μεταξύ τους. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι πυθμένες των 4 λιμνών, βρίσκονται σε υψόμετρα που είναι υψηλότερα από τον πυθμένα του Ορυχείου. Αυτό θα είναι ακόμα ένα οικολογικό έγκλημα!

Οι εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα από τις αυταναφλέξεις λιγνιτών, τις πρώτες από τις οποίες είχαμε ήδη πριν λίγο καιρό εξαιτίας των αποθέσεων στο παλιό ορυχείο Κομάνου, οι οποίες καιέκαναν τη ζωή των κατοίκων των γύρω οικισμών αφόρητη, όπως δημόσια κατήγγειλαν, προκαλώντας τους δύσπνοιες, τσούξιμο των ματιών και άλλα προβλήματα στην υγεία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημαντικά αυτά προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αυτανάφλεξη κάποιων τεμαχίων λιγνίτη περιορισμένου σχετικά μεγέθους, που βρέθηκαν στις αποθέσεις του Κομάνου εξαιτίας αστοχιών των εργολάβων και ελλιπούς επίβλεψης από ΔΕΗ.. Αν όμως αρχίσουν να καίγονται κοιτάσματα μήκους 100 χιλιομέτρων στα παρατημένα ανοιχτά Ορυχεία, εκπέμποντας τόνους μονοξειδίου του άνθρακα, τότε πράγματι η Δυτική Μακεδονία θα γίνει «ένα τεράστιο μαγκάλι» και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και μη αντιμετωπίσιμες.   

Η εγκατάσταση ενός τερατώδους Φωτοβολταϊκού ισχύος 2.200 ΜW στις εκτάσεις των μη αποκατεστημένων Ορυχείων, αντί για την ,στην οποία προχωρά η ΔΕΗ αντί να προβεί στην ορθολογική τους περιβαλλοντική αποκατάσταση, συμπράττοντας με την Γερμανική Πολυεθνική RWE Αντίστοιχης ισχύος και επιφάνειας Φωτοβολταϊκά υφίστανται μόνο στις ερήμους της Κίνας και των ΗΠΑ!

Η καταστροφή από τη ΔΕΗ του μοναδικού δάσους που η ίδια δημιούργησε στα μοναδικά πλήρως αποκατεστημένα εδάφη του παλιού Ορυχείου Πτολεμαΐδας, προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί Φωτοβολταϊκά. και  Πρόκειται για πλήρη αποκατάσταση της ΔΕΗ με δάσος, οπωρώνες και άλλου είδουςβλάστηση σε μια έκταση που έχει επιφάνεια μόλις 20.000 στρέμματα σε σύνολο 200.000 στρεμμάτων, το το 1/10 δηλαδή της συνολικής έκτασης που η ΔΕΗ χρησιμοποίησε για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες.

Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών από τη ΔΕΗ στις παλιές αποθέσεις και στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις κοντά στην Ακρινή, γεγονός που δίνει τη χαριστική βολή στο περιβάλλον, στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες της του χωριού, την ώρα που η ίδια με τις πλάτες της Κυβέρνησης αρνείται το δικαίωμα μετεγκατάστασής του , γράφοντας στα «παλιά της παπούτσια» ακόμα και τον νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Ψήφισμα

Με όλα τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί μια ζοφερή κατάσταση στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που φέρνει σταδιακά φτώχεια, ανεργία, περιβαλλοντική και υγειονομική υποβάθμιση και για τους λόγους αυτούς απαιτούμε:

Η ευθύνη των αποκαταστάσεων να περάσει αποκλειστικά στη ΔΕΗ και να τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θεσμικών οργάνων και του λαού της Περιοχής μας.

Να συνεχιστεί η εξορυκτική δραστηριότητα στα εγκαταλελειμμένα Ορυχεία Αμυνταίου και Καρδιάς με βασικό προγραμματισμό για την αποκατάσταση των εδαφών, το σταμάτημα των κατολισθήσεων, την οριζοντοποίηση και το σκέπασμα των πρανών, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αυταναφλέξεις: Να υλοποιηθούν τα μέτρα των ΜΠΕ σχετικά με την πλήρη αποκατάσταση όλων των εξορυχθεισών εκτάσεων.

Τα κοιτάσματα λιγνίτη που θα εξορύσσονται από τα παραπάνω Ορυχεία να μεταφέρονται στον ΑΗΣ Μελίτης και στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αντίστοιχα, επειδή αποτελούν ενεργειακό πλούτο που όπως και προσφάτως αναδείχτηκε είναι άκρως απαραίτητος στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας μας ακόμα και κατά τη διαδικασία της «Μετάβασης».   

Οι ΑΗΣ που πληρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους

Οι αποκατεστημένες εκτάσεις να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ευθύνη της οποίας οι μισές να αναδασωθούν και οι υπόλοιπες να δοθούν για εκμετάλλευση σε συνεταιρισμούς ακτημόνων και νέων αγροτών - κτηνοτρόφων της περιοχής μας.

Να μετεγκατασταθούν - απαλλοτριωθούν οι οικισμοί Ακρινής και Βαλτονέρων και όσοι άλλοι έχουν υποβάλλει σχετικά αιτήματα.

Η ΔΕΗ να σταματήσει την καταστροφή του δάσους στα αποκατεστημένα εδάφη. Να σταματήσει επίσης αμέσως κάθε δραστηριότητα εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών εκεί και να αποκαταστήσει το δάσος που έχει μόλις καταστρέψει.

Κοζάνη 1/9/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία