Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα γιαούρτι την ημέρα, τον διαβήτη κάνει πέρα!| Γράφει: Μαρία Καραμέτου

Η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, αξιολόγησαν στοιχεία από τρεις μελέτες, που κράτησαν δεκαετίες και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 15.100 διαβητικούς.

Η ανάλυση έδειξε ότι ενώ η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στην ημέρα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη, δεν ισχύει το ίδιο για το γιαούρτι, το οποίο σαφώς μειώνει τον σχετικό κίνδυνο. Όπως υπολογίστηκε, η κατανάλωση 28 γραμμαρίων γιαουρτιού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 18%.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό «προφίλ» και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2.

Ο ερευνητής Φρανκ Χου δήλωσε ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, «το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιούς διατροφής».

ΠΗΓΗ: http://stogiatro.gr/