Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Εργασιακή Δέσμευση VS Εργασιομανία

“Ονομάζομαι Μαρία και εργάζομαι εδώ και 2 χρόνια σ’ ένα μεσιτικό γραφείο. Θεωρώ τον εαυτό μία αφοσιωμένη υπάλληλο, καθώς εργάζομαι πολύ σκληρά. Πηγαίνω στο γραφείο 9 το πρωί και θα φύγω το νωρίτερο στις 9. Μάλιστα, παίρνω στο σπίτι ό,τι δουλειά κρίνω πως δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα για να ολοκληρωθεί. Το κινητό μου είναι πάντα ανοιχτό και εγώ είμαι πάντα διαθέσιμη για τους πελάτες μου, φροντίζοντας πιθανές εξορμήσεις ή διακοπές να γίνονται κοντά στην πόλη.”

Εργασιακή Δέσμευση ή Εργασιομανία;

Τί είναι;

Εργασιακή Δέσμευση: μία κατάσταση η οποία δεσμεύει το άτομο στην εργασία καθιστώντας το έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο και παρέχοντάς του κίνητρα παραγωγικότητας και δημιουργικότητας. Το άτομο βιώνει θετικά συναισθήματα τα οποία ενισχύουν τα κίνητρα αυτά, βελτιώνοντας την υγεία και την ευεξία του.

Εργασιομανία: μία κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στη σωματική  και ψυχολογική υγεία του ατόμου (π.χ. εξουθένωση) καθώς και στην κοινωνική του ζωή (π.χ. προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις) απειλώντας την ευτυχία του. Η εργασιομανία φαντάζει η ιδανική αφοσίωση ( δέσμευση) του ατόμου στην εργασία, ωστόσο, πρόκειται για μία καταναγκαστική συνθήκη από την οποία το άτομο δεν μπορεί να αποκοπεί βιώνοντας έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Ποιους προτιμάει η εργασιομανία;

Η εργασιομανία παρουσιάζεται σε άτομα που είναι τελειομανή και με χαμηλή αυτο-εκτίμηση, τα οποία μάλιστα, παρουσιάζουν έντονο ανταγωνισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενισχύονται από τον καταναγκασμό που βιώνει το άτομο ως μία εσωτερική ανάγκη.

Η χρόνια κατάσταση:

-δέσμευσης προκαλεί έντονα θετικά συναισθήματα στο άτομο (π.χ. ενθουσιασμό, ευτυχία), ενώ του αυξάνει τα επίπεδα ευχαρίστησης και ικανοποίησης σχετικά με τις συνθήκες της εργασίας αλλά και με την απόδοσή του στη δουλειά. Το άτομο, λόγω αυτής της κατάστασης ευφορίας και ευεξίας, τίθεται σε μία κατάσταση ενεργοποίησης παίρνοντας πρωτοβουλίες, κάνοντας νέα πράγματα κτλ.

-εργασιομανίας προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. ταραχή, έχθρα, θυμός). Η ευτυχία και η ευχαρίστηση του ατόμου κλονίζονται και το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης και μία διαρκή ένταση. Το άτομο αυξάνει διαρκώς τις απαιτήσεις στον τομέα της εργασίας του καθώς ποτέ δεν νιώθει ικανοποιημένο από την απόδοσή του.

Πηγή: psycholoygeia.gr