Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Κοζάνη: Η «κατάληψη» των μινκ - Ανεβαίνουν ακόμα και στα μπαλκόνια των σπιτιών

Έχουν χάσει τον… ύπνο τους τον τελευταίο 1-1,5 μήνα κάτοικοι της Κοζάνης, κυρίως αυτοί που κατοικούν στις παρυφές της πόλης αλλά και όσοι μένουν γύρω από πάρκα και άλλους χώρους πρασίνου, αφού βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα σαρκοφάγα ζωάκια μινκ.

Μάλιστα οι κάτοικοι δεν τολμούν να ανοίξουν ούτε τα παράθυρα των σπιτιών τους, παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα μινγκ είναι σαρκοφάγα ζώα και οι κάτοικοι φοβούνται, μήπως κάποιο τους δαγκάσει, αφού κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν, σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπα με άνθρωπο.

Πριν από λίγες μέρες ομάδα από μινγκ έκοβε… βόλτες και στον αύλειο χώρο του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με πολύ πράσινο. Εργαζόμενοι φοβήθηκαν, μήπως τα ζώα μπουν στον εσωτερικό χώρο του νοσοκομείου και κάλεσαν την πυροσβεστική, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό τα μινγκ να εγκλωβιστούν και να πιαστούν.

Το πρόβλημα ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και 1-1,5 μήνα και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως βρέθηκαν στην πόλη της Κοζάνης. Προκαλούν καταστροφές σε κοτέτσια, ανεβαίνουν σε στέγες και κάνουν ζημιές σε κεραμίδια ενώ οι κάτοικοι φοβούνται ακόμα και να ανοίξουν τα παράθυρά τους. Τα ζώα είναι σαρκοφάγα και κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν και ποιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσει ένα δάγκωμα από μινγκ. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε περιφερειακές περιοχές της πόλης, αλλά και γύρω από πάρκα και χώρους πρασίνου.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ 65.000 ΖΩΑ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βοΐου και εκτροφέα μινγκ, Γιώργο Μαγιάγκα, μπορεί το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη δράση των συγκεκριμένων ζώων να απέκτησε το τελευταίο διάστημα μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο, δεν είναι καινούργιο. Είναι υπαρκτό από το 2010, όταν μέσα σε μία νύχτα, οικολόγοι και ακτιβιστές, οι οποίοι δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ, άνοιξαν τα κλουβιά και απελευθέρωσαν παράνομα 50.000 μινγκ από φάρμα της Σιάτιστας, έδρα του Δήμου Βοΐου και άλλα 15.000 ζώα από φάρμα της Καστοριάς.

Κατά τον ίδιο, εδώ και περίπου ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αποτύπωσης και καταγραφής της κατάστασης. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα και αμέσως θα ξεκινήσει η τοποθέτηση παγίδων σε διάφορα σημεία, προκειμένου να μαζεύονται τα ζώα και να οδηγούνται σε φάρμες της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Anapodoi