Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Τι πρέπει να ξέρουμε για την αποθήκευση τροφίμων

Η αποθήκευση τροφίμων έχει γίνει ιδιαίτερα της 'μόδας' τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης που σοβεί και των διαφόρων σεναρίων που κυκλοφορούν.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να δώσει υπόσταση σε αυτά, αλλά να καταδείξει πως και τι τρόφιμα μπορούμε ν'  αποθηκεύουμε και πότε είναι έξυπνο να το κάνουμε.

Αναλυτικά λοιπόν:

Α. Επιλέγουμε τα βασικά τρόφιμα για την διατροφή μας για ένα διάστημα κάποιων μηνών.

Μερικά από τα βασικότερα είναι αναμφισβήτητα το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το αλεύρι για ψωμί, το λάδι. 

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε αρχικά, τα εξής:

Για την αποθήκευση κρέατος, ψαριού και πουλερικών απολύτως απαραίτητα είναι ψυγείο και καταψύκτης. Ειδικά ένας μεγάλος ανεξάρτητος καταψύκτης μοιάζει να είναι ιδανικός για αποθήκευση αυτού του είδους των τροφίμων.

Για τα ζυμαρικά και τα όσπρια τα πράγματα είναι ευκολότερα. Επιλέγουμε προσεκτικά τα όσπρια και τα ζυμαρικά που θ' αποθηκεύσουμε με βάση την ημερομηνία λήξεως του κάθε προιόντος. Στα super market μπορούμε να βρούμε τέτοια προιόντα με ημερομηνίες λήξεως έως και 2 ετών.

Το  άσπρο αλεύρι διατηρείται έως και 12 μήνες σε κάποιο δοχείο πολύ καλά κλεισμένο ενώ το ολικής άλεσης έως 3 μήνες.

Όσον αφορά το λάδι, όπως αναφέρεται σε παλαιότερο άρθρο του Praktikesidees διατηρείται 12 έως 18 μήνες κάτω από τις εξής προυποθέσεις:

-να μην έρχεται σε επαφή με φως και αέρα,

-να φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα μη διαφανή μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία και σε μέρη που δεν έχουν πολύ υγρασία (συνεπώς ο χώρος κάτω από τη κουζίνα που πολλοί επιλέγουμε για την τοποθέτηση των δοχείων με το λάδι δεν αποτελεί μία ιδιαίτερα καλή επιλογή - λόγω υγρασίας).

Β. Ποιες είναι οι "Έξυπνες επιλογές".

Έξυπνες επιλογές τροφίμων που έχουν μακρά διάρκεια ζωής είναι:

- το μέλι,

- η ζάχαρη,

- το αλάτι,

- τα όσπρια,

- τα κονσερβοποιημένα προιόντα,

- τα προιόντα σε αεροστεγώς κλεισμένα βαζάκια όπως, τουρσιά, μαρμελάδες, ωμά λαχανικά σε λάδι ή ξύδι, γλυκά του κουταλιού,

- οι ξηροί καρποί και τα απoξηραμένα φρούτα,

- η σκόνη και η πρωτείνη γάλακτος.

Γ.  Πως η αποθήκευση τροφίμων μπορεί ν' αποδειχθεί μία  έξυπνη επιλογή;

Εξαιτίας της όλης οικονομικής κατάστασης οι περισσότερες εταιρίες και  τα σούπερ μάρκετ κάνουν καθημερινά μεγάλες προσφορές σε προιόντα που πολλές φορές φθάνουν ή και ξεπερνούν το 50% είτε ως έκπτωση στην τιμή είτε με προσφορές του τύπου ''1+1''.  

Εκμεταλλευόμενοι τις προσφορές αυτές λοιπόν, μπορούμε ν' αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων με μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και άλλων προιόντων (απορρυπαντικών, χαρτικών κλπ) τα οποία θεωρούνται από τα 'βασικά' για κάθε οικογένεια και να τα αποθηκεύουμε εξασφαλίζοντας ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. 

Τρία θα λέγαμε είναι τα βασικά κριτήρια για να 'επενδύσουμε' στην επιλογή ν' αγοράσουμε και ν' αποθηκεύσουμε ποσότητες τροφίμων μακράς διάρκειας ζωής :

i. Nα πρόκειται για τρόφιμα που όντως πρόκειται να τα καταναλώσουμε μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους.

ii. Nα είναι σημαντικά φθηνότερα απ' ότι συνήθως, καθώς για να αγοράσουμε ποσότητες θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα αξιοσέβαστο ποσό.

iii. Nα έχουμε εξασφαλίσει εκ των προτέρων τον κατάλληλο χώρο για να τ' αποθηκεύσουμε.

Δ. Χρήσιμα tips:

- Αποφεύγουμε ν' αποθηκεύουμε στον ίδιο χώρο απορρυπαντικά και τρόφιμα – η μυρωδιά από τ' απορρυπαντικά εισχωρεί παντού …

- Προτιμούμε για την αποθήκευση τροφίμων, χώρους που να είναι ξηροί και δροσεροί.