Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Ράγιου Κατερίνα.

Δύσκολο να προσδιορίσουμε την έννοια της βουλιμίας, οι πιο πολλοί στο μυαλό σας έχετε ως βουλιμικό έναν υπέρβαρο άνθρωπο. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αρχικά βουλιμία είναι η έντονη τάση να τρώμε οποιαδήποτε τροφή βρούμε μπροστά μας ή μας έρθει στο μυαλό. Οι περισσότεροι βουλιμικοί είναι με κανονικό ή αδύνατο σώμα, περίεργο έ κι όμως είναι αλήθεια.                    


Η βουλιμία είναι αρχικά μία ψυχολογικής φύσεως ασθένεια, η οποία είναι στον εγκέφαλο του ανθρώπου και συμβαδίζει με την ψυχολογική του διάθεση. Δηλαδή όταν το άτομο είναι καλά τότε θα φάει μια κανονική ή και μικρότερη ποσότητα φαγητού. Τώρα όταν συμβαίνει το αντίθετο και το άτομο είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, απογοητευμένο, στεναχωρημένο, μπορεί να αδειάσει και ολόκληρο super market.Όσο για το πώς γίνεται να είναι αδύνατα αυτά τα άτομα κατά την πλειοψηφία μιλάω διότι υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι παχύσαρκοι και ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Λοιπόν 'όσοι έχουν τάσεις βουλιμίας έχουν και το «γνώθι εαυτό» πως τρώνε πολύ οπότε καταφεύγουν σε διάφορες ουσίες όπως υπακτικά ώστε να προκαλέσουν διέγερση του εντέρου και να έχουν διαρροϊκές κενώσεις, όπως πολύ άλλοι στα διουρητικά, φάρμακα τα οποία προκαλούν συχνή ανάγκη για ούρηση. Υπάρχουν και άλλα πολλά σκευάσματα τα οποία αποτελούνται από πράσινο τσάι, τζίντζερ, κατηχίνες και άλλες ουσίες που αδυνατίζουν τον οργανισμό. Με βάση το τι λέγεται αυτά τα σκευάσματα βοηθούν τον οργανισμό ώστε να μπορέσει να μεταβολίσει εύκολα το φαγητό ακόμα και κάποια φέρνουν κορεσμό ώστε να μην θέλεις να φας. Κατά την γνώμη για τον βουλιμικό είναι άχρηστα διότι κάνει λήψη ή όχι τέτοιον παρασκευασμάτων, αν η διάθεση του δεν είναι καλή πάλι θα βρει καταφύγιο, παρέα και συντροφιά στο φαγητό. Τώρα ποιοι πάσχουν από βουλιμία άτομα μοναχικά, άτομα που έχουν κατάθλιψη άρα και σκαμπανεβάσματα στην διάθεση τους και γενικότερα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Και γιατί το λέω αυτό βουλιμία μπορεί να φέρει και το άγχος όπως τα παιδιά στις πανελλαδικές, ή και η στεναχώρια εκεί το άτομο ως λύση για να αποβάλει την τροφή έχει την τάση να προκαλεί έμετο. Πόσα μοντέλα από την στέρηση φαγητού, από τις υπερβολικές δίαιτες έχουν βουλιμικά επεισόδια και τα βρίσκουν νεκρά σε μία τουαλέτα πάνω στον πανικό τους ώστε να αποβάλουν την τροφή να προσπαθούν να κάνουν έμετο. Αλλά εκεί τα προδίδει η καρδιά τους, αν  έχετε δει στην τηλεόραση τα μοντέλα που βρίσκουν από αυτό το λόγο θάνατο λόγο των ουσιών που κατανάλωναν ( υπακτικά-διουρητικά) μπορεί να έχει επέλθει και βλάβη στο έντερο και γι αυτό τα προδίδει και η καρδιά τους, διότι έχουν καταστρέψει όλο τον υπόλοιπο οργανισμό. Και φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στα μοντέλα αλλά σε κάθε άτομο που έχει τέτοιου είδους πρόβλημα, απλά μέσω αυτών γίνονται γνωστά τα περιστατικά. Οπότε κάθε φορά που μας στεναχωρεί κάτι ή μας νευριάζει και μας αγχώνει κάτι είναι ωφέλιμο να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να κάνουμε καμία δουλειά στο σπίτι, να βγούμε για ψώνια στα μαγαζιά και ειδικά μαγαζιά με ρούχα και θα διαπιστώσετε αυτόματα πως θα σας έχει κοπεί η όρεξη και η μανία για να κατασπαράξετε το ψυγείο σας. Ε τώρα αν είναι άμεση ανάγκη μια γκοφρέτα δεν νομίζω να βλάψει και τόσο τον οργανισμό.

Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.