Στην τοποθέτηση της στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαΐκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την εξέταση της πρότασης οδηγίας του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαΐκή Ένωση, η κ. Θεανώ Φωτίου έθεσε τα εξής ζητήματα:
·Μας είπε ο υπουργός ότι η Ελλάδα είναι ήδη εναρμονισμένη με τη διαδικασία που προτείνει η οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι η διαδικασία αλλά ο ίδιος ο κατώτατος μισθός, που δεν είναι επαρκής διότι το 2012 η κυβέρνηση της ΝΔ με ένα άρθρο τον μείωσε κατά 22 % και έγινε από 751 ευρώ, 586 ευρώ και ο υποκατώτατος 532 ευρώ.
· Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ η οποία το 2021 έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2011. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε από 586 ευρώ στα 650 ευρώ και επέμενε ότι έπρεπε να φτάσει στα 750 με νομοθετική ρύθμιση. Για αυτό καταθέσαμε νομοθετική πρόταση να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ.
·Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ ένας στους τρεις εργαζόμενους παίρνει τον κατώτατο μισθό, δηλαδή περίπου 700.000 συμπολίτες μας. Το 10,2% των εργαζομένων, δηλαδή 200.000 εργαζόμενοι συμπολίτες μας, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, το 17,9% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή 2 εκατομμύρια πολίτες.
· Η ΝΔ αναβάλει εδώ και δύο χρόνια την αύξηση του κατώτατου. Αυτό που επείγει λοιπόν, είναι να μας πείτε πότε θα φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 750 ευρώ και εάν θα είναι επαρκής. Κατά συνέπεια, αυτό δηλαδή που επείγει είναι, όχι να εναρμονιστούμε- αφού είμαστε ένα βήμα πίσω- αλλά να φτάσουμε πρώτα τα 750 ευρώ ώστε να εναρμονιστούμε στη συνέχεια.
·Ο
κ. υπουργός, Κ. Χατζηδάκης απέφυγε να ορίσει σαφή ημερομηνία για την αύξηση του
κατώτατου μισθού ενώ γνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η χειρότερη
θέση σε ποσοστά φτώχειας εργαζομένων.
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτής Β' Αθήνας , Νότιου Τομέα
Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.
Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.