Αν η αϋπνία σε έχει κουράσει, έχουμε μερικές συμβουλές για να την καταπολεμήσεις και να πέφτεις για ύπνο πιο εύκολα.
Δεν είναι απλά ενοχλητικό το να μην έχεις κοιμηθεί αρκετά ένα βράδυ. Έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου. Και το ξέρουμε πως πολλές φορές δεν είναι εύκολο να κλείσεις τα μάτια μόλις ακουμπήσεις στο μαξιλάρι· στρες το λένε, τις περισσότερες φορές.
Όποιος κι αν είναι, όμως, ο λόγος που δεν σε παίρνει ο ύπνος, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, και πρέπει να το λύσεις. Και για αυτό, σου έχουμε μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν.
*Είναι σημαντικό να έχεις πρόγραμμα ύπνου, και να φροντίζεις να είναι σταθερό—ακόμα και τα σαββατοκύριακα.
*Προσπάθησε να μην κοιμάσαι κατά την διάρκεια της ημέρας, ή τουλάχιστον όχι περισσότερο από 30 λεπτά, και σίγουρα όχι μετά τις 4 το μεσημέρι.
*Κλείσε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσεις. Οι εικόνες, τα χρώματα αλλά και ο φωτισμός της οθόνης του κινητού μπορούν να καταστρέψουν τον ύπνο σου.
*Χαμήλωσε τον φωτισμό πριν τον ύπνο, ώστε το σώμα σου να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα.
*Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο. Μπορεί να σε κάνει να κοιμηθείς πιο εύκολα, αλλά η ποιότητα του ύπνου σου θα είναι πολύ κακή.
*Όπως είναι λογικό, θα ήταν καλό να αποφεύγεις και την καφεΐνη τις νυχτερινές ώρες.
*Αν καπνίζεις, σίγουρα πρέπει να το αποφεύγεις το βράδυ, επειδή η νικοτίνη είναι διεγερτική ουσία.
*Ένας παλιός κανόνας λέει ότι το κρεβάτι είναι για δύο πράγματα: ύπνο και σεξ. Και αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει. Μην τρως/διαβάζεις/κάνεις οτιδήποτε άλλο εκεί.
*Κάνε τακτικά γυμναστική, μιας και είναι αποδεδειγμένο πως η γυμναστική ελαττώνει το στρες και βελτιώνει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου, αλλά και το πόσο γρήγορα θα καταφέρνεις να κοιμάσαι.
*Καλό θα ήταν να μην τρως πριν τον ύπνο, καθώς ένα βαρύ στομάχι δεν θα σε αφήσει να χαλαρώσεις. Ένα ποτήρι χλιαρό γάλα είναι καλύτερο.
*Ξεκίνα να έχεις ένα “τελετουργικό” πριν τον ύπνο, όπως το διάβασμα, ένα χλιαρό ντους, ακόμα και ο διαλογισμός.
*Δοκίμασε να γράφεις ημερολόγιο πριν τον ύπνο, εστιάζοντας κυρίως στα θετικά πράγματα που έκανες ή σου συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Προσπάθησε να πέφτεις στο κρεβάτι με το κεφάλι σου όσο πιο άδειο και καθαρό γίνεται.
*Τέλος, η θερμοκρασία του δωματίου που κοιμάσαι δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή.
Με στοιχεία από το iatronet.gr
Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.