Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Κολπική μαρμαρυγή: Η παχυσαρκία περιορίζει την αποτελεσματικότητα των αντιαρρυθμικών φαρμάκων;

Ορισμένα φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε παχύσαρκους ασθενείς, έδειξε νέα έρευνα. Ενώ οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αιτιατή σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και κολπικής μαρμαρυγής ο μηχανισμός του πως συμβάλλει η παχυσαρκία στην αρρυθμία είναι άγνωστος. Νέα έρευνα του University of Illinois at Chicago είναι η πρώτη που έδειξε ότι ορισμένα αντιαρρυθμικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι. 

Τα αποτελέσματα από 300 ασθενείς δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Cardiology. Ο ερευνητής Dr. Dawood Darbar, δήλωσε ότι η ανταπόκριση στα αντιαρρυθμικά φάρμακα για την κολπική μαρμαρυγή ποικίλλει ευρέως και δεν μπορεί να προβλεφθεί, ενώ η επιλογή φαρμάκων εξαρτάται από τον θεράποντα γιατρό. Ο Darbar στη νέα έρευνα, έδειξε ότι αγωγή με φάρμακα κατηγορίας I έδειξε αυξημένα ποσοστά επανεμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής σε παχύσαρκους ασθενείς σε σύγκριση με μη παχύσαρκους –περίπου 30% των παχύσαρκων ασθενών είχε επανεμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με μόνο 6% των μη παχύσαρκων. Η επίδραση δεν φάνηκε σε ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με την κατηγορία III. Παρόμοια αποτελέσματα αναπαράχθηκαν σε έρευνα με παχύσαρκους και μη παχύσαρκους ποντικούς. Ο Darbar, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος έδειξε ότι υπάρχει διαφορετική ανταπόκριση σε αντιαρρυθμικά φάρμακα, στην κολπική μαρμαρυγή. Πρόσθεσε ότι, καθώς το 50% των ασθενών στο AFib Registry είναι παχύσαρκοι, αυτό έδωσε στους ανθρώπους μοναδική ευκαιρία για να διαπιστωθεί αν η παχυσαρκία επηρέαζε την ανταπόκριση στην αγωγή. Η νέα έρευνα δίνει νέες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για να λάβουν αποφάσεις όσον αφορά παχύσαρκους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Περισσότερο από το 50% των παχύσαρκων ασθενών στην έρευνα ανήκε σε ομάδα εθνικής μειονότητας. Αν και τα ποσοστά σε τέτοιους πληθυσμούς είναι χαμηλά όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή, το αποτέλεσμα είναι πιο σοβαρό.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.