Είναι αλήθεια ότι τα πρώτα δοντάκια δεν είναι και τόσο σημαντικά; Πότε πρέπει να πάει πρώτη φορά στον οδοντίατρο; Μπορούν να αναπτύξουν τερηδόνα;
Μπορεί να γίνεται συχνά λόγος για μητρικό ή πατρικό «φίλτρο» και τα αντίστοιχα ένστικτα που τα συνοδεύουν, στην πραγματικότητα όμως όταν γινόμαστε γονείς τίποτα δεν συμβαίνει ως δια μαγείας.
Αντιθέτως, ακόμη και η παραμικρή μεταβολή στη συμπεριφορά, τον ύπνο ή… το περιεχόμενο της πάνας του μωρού είναι ικανή να μας πανικοβάλει για μέρες ολόκληρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από το να γράψουμε στη μηχανή αναζήτησης της προτίμησής μας «μωρό κοιμάται μάτια μισάνοιχτα», συνήθως απευθυνόμαστε για βοήθεια και συμβουλή σε άλλους γονείς – και κυρίως στους δικούς μας. Πράγματι, οι εμπειρίες των αγαπημένων μας ανθρώπων είναι πολύτιμες στην προσπάθειά μας να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε σωστά τα τυχόν προβλήματα. Ενίοτε, όμως, η «γνώση» που μας παρέχουν μπορεί να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τα βρεφικά δοντάκια είναι ένα από τα θέματα που περικυκλώνονται από τη μεγαλύτερη παραφιλολογία. Και, δυστυχώς, δεν αναφερόμαστε στη λαϊκή παράδοση που θέλει μια κουρούνα να παραλαμβάνει το νεογιλό δόντι για να προσφέρει στο παιδί ένα σιδερένιο, ούτε και στην πιο πρόσφατη εισαγωγή της νεράιδας των δοντιών που χαρίζει νομίσματα για κάθε οδοντική θυσία, αλλά για παρανοήσεις που μπορούν να βλάψουν τη στοματική υγιεινή των παιδιών σε τέτοιο βαθμό, που τα προβλήματα να τα ακολουθήσουν μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.
ΠΗΓΗ: www.vita.gr
Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.