Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Επιστολή Δημάρχου Αμυνταίου για επίδομα τηλεθέρμανσης

«Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης», ζητά με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης.

Στην επιστολή του, ο κ Μπιτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«(..)Η απότομη μετάβαση μας σε καθεστώς αυτοπαραγωγης θερμικής ενέργειας από βιομάζα, ως απόρροια της απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας και της απόσυρσης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θέρμανσής των κατοίκων της περιοχής κατά 30% σε σχέση με το κόστος των προηγούμενων ετών (υπ’ αριθμ. 407/12.12.2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – ΑΔΑ: 6Θ5ΑΩΨΛ-ΤΤΚ), όπου λαμβάναμε έτοιμο θερμό νερό από τον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Ως εκ’ τούτων, οι Δημότες του Αμυνταίου, του Φιλώτα και της Λεβαίας θερμαίνονται από τον Οκτώβριο του 2020 με κεντρικό σύστημα θέρμανσης (Τηλεθέρμανση), η οποία προέρχεται από καύση βιομάζας, με τρόπο εξολοκλήρου περιβαλλοντικά αποδεκτό, καθώς ο σταθμός παραγωγής θερμικής ενέργειας με βιομάζα που μόλις τέθηκε σε λειτουργία, είναι εξοπλισμένος με την πιο σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, αποφεύγοντας έτσι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που παρουσιάζεται εντός των οικισμών και πόλεων στις οποίες λειτουργούν πολλές μικρές αυτόνομες εστίες καύσης βιομάζας.

Κύριε υπουργέ, βάσει όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που θα καθορίζονται οι επιπλέον επιδοτούμενες μορφές θέρμανσης και αυτή της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα, της οποίας κάνουν χρήση πλέον περίπου 2.500 νοικοκυριά της περιοχής μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται καταναλωτές δύο ταχυτήτων στην περιοχή μας, των οποίων η θερμότητα προέρχεται από το ίδιο καύσιμο (βιομάζα), ανάλογα με τον αν κάνουν χρήση ατομικής θέρμανσης (ατομική μονάδα) ή Τηλεθέρμανσης (κεντρικής θέρμανσης του οικισμού). Επιπλέον υπονομεύεται η βιωσιμότητα του πρωτοπόρου εγχειρήματος μας, το οποίο είναι μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα, το οποίο κόστισε στο Δήμο μας περίπου 15 εκ. € με το ΦΠΑ, με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ κατά 50% περίπου και 50% ίδια κεφάλαια, το οποίο όπως προαναφέραμε προέκυψε ως αδήριτη αναγκαιότητα των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, ώστε να μη μείνουν χωρίς θέρμανση περίπου 7.000 κάτοικοι της περιοχής μας(…)»

ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ