Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Μπορούμε μόνοι μας ή χρειαζόμαστε σωτήρες;

Το φλέγον θέμα των ημερών είναι η προοπτική άμεσου και βίαιου κλεισίματος των ΑΗΣ και των Ορυχείων. Η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου μέσα στο 2020 και όλοι οι υπόλοιποι ΑΗΣ μέχρι το 2023 εκτός από την μονάδα V του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας (που είναι υπό κατασκευή και δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει) που θα κλείσει το 2028. Η μεταλιγνιτική εποχή είναι εδώ.
Οι συνέπειες αυτής της κίνησης είναι πολύ σοβαρές για όλη τη χώρα αλλά για την περιοχή μας θα είναι καταστροφικές.
Στις 7 Φεβρουαρίου έγινε μια σύσκεψη στο Επιμελητήριο Φλώρινας με αυτό ακριβώς το θέμα. Σ’αυτήν πήρε μέρος ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Φλώρινας κος Σάββας Σαπαλίδης και μερικοί από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες της περιοχής. Ήταν μια προσπάθεια να διερευνηθεί πως μπορούν οι επιχειρήσεις της Π.Ε. Φλώρινας να κινηθούν στο νέο περιβάλλον. Το ζητούμενο της σύσκεψης ήταν ιδέες και τρόποι συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κλεισίματος των ΑΗΣ και των λιγνιτωρυχείων. Οι προφανείς συνέπειες θα είναι ανεργία, μείωση εισοδημάτων και πιθανά μετανάστευση και ερημοποίηση της περιοχής.
 Ακούστηκαν απόψεις για νέα προϊόντα, για συνεργασία επιχειρήσεων μεταξύ τους, κλπ, αναφέρθηκαν προβλήματα, διαφάνηκαν δυνατότητες συνεργασίας και συμφωνήθηκε να μελετηθούν σε βάθος οι νέες συνθήκες, τα προβλήματα και οι νέες δυνατότητες.
Ακούστηκε και μια φωνή που ήχησε σαν παραφωνία. Αναρωτήθηκε αν μπορούν οι επιχειρηματίες μόνοι τους να κάνουν κάτι ή πρέπει το κράτος και τα επιμελητήρια να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις.
Και έτσι φθάνουμε στο ερώτημα του θέματος. Μπορούν οι επιχειρηματίες την περιοχής να συνεργαστούν μεταξύ τους; Μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες; Μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες; Μπορούν να διατυπώσουν συγκροτημένες προτάσεις ή πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος να μελετήσει την κατάσταση, να διατυπώσει προτάσεις και να τους καλέσει να τις υλοποιήσουν;
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Κατά την άποψή μου πρέπει αρχικά να δούμε τις βασικές κατευθύνσεις:
Ι) Συνεργασία με στόχο το αμοιβαίο όφελος με οποιονδήποτε είναι δυνατό.
ΙΙ) Αξιοποίηση πόρων εν υπνώσει (δάση και νερά της περιοχής, προβολή της φυσικής ομορφιάς για τουριστικούς λόγους, καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, συνεργασία και ανάπτυξη των μπλού τσίπς της περιοχής κλπ)
ΙΙΙ) Εστίαση σε παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών
Σε καινοτόμες δραστηριότητες (Μικροθερμοκοιτίδες, διατροφική καινοτομία και συνέπειες, 3d printing, ανθρακονήματα, μισοέτοιμα φαγητά, κλπ
Με συνδυασμό και εκμετάλλευση των υπαρχόντων πόρων (διαχείριση νερού, τοπική επεξεργασία της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, ανάπτυξη θερμαλιστικών πηγών, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κλπ)
Με αξιοποίηση υπάρχουσας τεχνογνωσίας ( π.χ. της RGCC, της ΒΤ κλπ)
Υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Εξαγωγικού προσανατολισμού
Αξιοποίηση παραπροϊόντων
Κατόπιν πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει βήμα-βήμα. Να ετοιμάσουμε έναν Οδικό χάρτη.
Α) Επείγει η συγκέντρωση δυνάμεων (φορείς, πόρους, στελέχη κλπ). Να καταγράψουμε όσους έχουν κοινά συμφέροντα και είναι διατεθειμένοι να παλέψουν.
Να εστιάσουμε στην διατύπωση μιας συμφωνίας στην βασική κατεύθυνση.
Όσοι συμφωνούμε να ετοιμάσουμε και να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας.
Β)Να αρχίσουμε επαφές με άλλους πιθανούς συνεργάτες.
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD)
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Δήμοι της Περιοχής
Φορείς από το εξωτερικό (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανατολική Ευρώπη, Δυτικά Βαλκάνια, Κύπρος, Μέση Ανατολή κλπ)
Γ) Διατύπωση και επεξεργασία προτάσεων. Σύνταξη μελέτης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Η μελέτη αυτή θα προβλέπει υποστήριξη των δυναμικών τομέων και επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD) του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη) Δ) Σύνταξη απαραίτητων μελετών.
Ε) Υλοποίηση των δράσεων, ανάπτυξη συνεργασιών, επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας κλπ
Η μεταλιγνιτική εποχή δεν είναι περίπατος στον ανθισμένο κήπο. Είναι κόλαση. Αυτό δεν το αρνείται κανένας. Ούτε αυτού που ισχυρίζονται ότι θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε φωτοβολταϊκά κλπ. Ακριβώς επειδή είναι τέτοια δεν μπορούμε να την αφήσουμε στα χέρια κανενός πολιτικού και κανενός τεχνοκράτη.
Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και να παλέψουμε. ΤΩΡΑ. Μερικοί από μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αλλά χρειαζόματε τη συμμετοχή και τη βοήθεια πολλών ακόμα,

Δημήτρης Σιδηρόπουλος
Τεχνική Υπηρεσία της ΑΝΦΛΩ
και Επιτροπή Διαβούλευσης του Επιμελητήριου Φλώρινας