Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα για τα παιδιά;

Γράφει: Μαρία Καραμέτου.
Εν αντιθέσει με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως αρέσουν στα παιδιά και δεν χρειάζεται να τα ξεγελάσετε με διάφορα κόλπα για να τα πείσετε να τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι συνήθως τα παιδιά δεν τρώνε αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως και προτιμούν τα επεξεργασμένα δημητριακά, το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι κ.α. Αλλά αυτό γιατί να αποτελεί πρόβλημα; Είναι καλύτερα τα δημητριακά ολικής αλέσεως από τα επεξεργασμένα; Και τι προσφέρουν άραγε στο παιδί;
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν θρεπτικά οφέλη στη διατροφή των παιδιών. Διατηρούν το περίβλημα και το φύτρο του σπόρου, σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Είναι πλούσια σε ίνες και το φύτρο περιέχει ουσιώδη λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα και ως εκ τούτου έχουν υψηλότερη θρεπτική αξία απ’ ό, τι τα επεξεργασμένα δημητριακά.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά που λείπουν από τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως τα φυτοοιστρογόνα και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά.
Συνεπώς, οι γονείς καλό θα ήταν να προσπαθήσουν να εισάγουν διάφορα προϊόντα ολικής αλέσεως, πέρα από τα δημητριακά στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το About Health μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
- Για πρωινό, δημητριακά ολικής αλέσεως
- Για μεσημεριανό, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι, καλαμπόκι ή ψωμί ολικής άλεσης.
- Για κολατσιό, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
- Για βραδινό, μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως