Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Μύθοι και αλήθειες για τη σοκολάτα

Tης Μάριελ Μπόμπα
Είτε λευκή, είτε μαύρη, είτε γάλακτος, η σοκολάτα είναι σε οποιαδήποτε μορφή ένας ακατανίκητος πειρασμός. Ειδικός αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την κατανάλωση της και τα αποτελέσματά της στην υγεία μας.
Είτε γλυκατζής, είτε όχι δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί σε ένα κομμάτι σοκολάτας, η οποία κατέχει αναμφισβήτητα "βασιλική θέση" στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής. Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ποικίλες απόψεις σχετικά με την κατανάλωση της σοκολάτας και τα αποτελέσματα που έχει στην υγεία. Ο διατροφολόγος Βασίλης Παπαμίκος μας μίλησε για τις τελευταίες έρευνες και τα πορίσματά τους σχετικά με το θέμα, αποκαλύπτοντας όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατανάλωση του αγαπημένου μας γλυκού. 
Ιστορική Αναδρομή 
Φαίνεται πως ο πρώτος λαός που ξεκίνησε να καταναλώνει σοκολάτα ήταν οι Ασντέκοι, όχι βέβαια στις μορφές που τη γνωρίζουμε σήμερα. Το 1600 οι Ισπανοί πρόσθεσαν ζάχαρη στο προϊόν και έκτοτε η κατανάλωση του διαδόθηκε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος έκανε την εμφάνισή της το 1847. 
Είδη σοκολάτας 
Οι πιο δημοφιλείς μορφές, στις οποίες συναντάμε σήμερα τη σοκολάτα είναι η σοκολάτα γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα ή αλλιώς η σοκολάτα «υγείας» και η λευκή. Όπως μας είπε ο κ. Παπαμίκος «ο διαχωρισμός αυτός της σοκολάτας είναι πολύ σημαντικός, αφού κάθε μια από τις τρεις μορφές της έχει πολύ διαφορετική σύσταση και συνεπώς διαφορετικές ιδιότητες. Το σίγουρο είναι πως όταν γίνεται λόγος για τις ευεργεσίες της σοκολάτας, αναφερόμαστε κυρίως στη μαύρη σοκολάτα. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο είδος αποτελείται κυρίως από κακαόμαζα, ουσία στην οποία οφείλονται οι χαρακτηριστικές ευεργεσίες της σοκολάτας». 
Η λευκή σοκολάτα ακριβώς για αυτόν το λόγο, επειδή δηλαδή δε συνίσταται από κακαόμαζα δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω στον οργανισμό μας, πέρα από τη γευστική απόλαυση. Όπως είπε ο κ. Παπαμίκος, «η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται από το λίπος που περιέχει ο σπόρος του κακαόδεντρου, ζάχαρη και γάλα και δεν έχει καμία από τις ιδιότητες της σοκολάτας». Δε θα ήταν λοιπόν άτοπο, να ισχυριστεί κανείς πως η λευκή σοκολάτα, δεν είναι στην
πραγματικότητα σοκολάτα.