Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Περίοδος στην παραλία

Να μπούμε ή να μην μπούμε στο νερό με περίοδο;
Η απάντηση είναι θετική και η παραπληροφόρηση δεν μπορεί να μας κρατήσει άλλο μακριά από τη θάλασσα.
1. Επιτρέπεται το μπάνιο στη θάλασσα τις ημέρες της περιόδου;
Όταν η ροή είναι φυσιολογική, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για το μπάνιο στη θάλασσα κατά τις ημέρες τις περιόδου. Ωστόσο, αν η γυναίκα έχει βαριά περίοδο (μεγάλη ροή, δυσμηνόρροια κ.λπ.), καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά τις πρώτες μέρες.
2. Οι μέρες αυτές είναι πιο επικίνδυνες για λοιμώξεις;
Εφόσον τηρούνται κάποιοι κανόνες (χρήση ταμπόν, συχνή αλλαγή μαγιό) οι πιθανότητες για λοιμώξεις δεν αυξάνονται.
3. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει η γυναίκα μαγιό;
Το μαγιό πρέπει να αλλάζεται σε κάθε περίπτωση μετά το μπάνιο, ωστόσο ειδικά κατά τις ημέρες της περιόδου θα πρέπει να αλλάζεται όσο το δυνατό συχνότερα.
4. Η χρήση ταμπόν είναι ακίνδυνη;
Εφόσον γίνεται σωστά, ναι. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες του προϊόντος. Σε διαφορετική περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα λοιμώξεων, κυρίως λόγω της κατακράτησης υγρών (αίματος) για περισσότερες ώρες, τα οποία μπορεί να γίνουν μολυσματικά.
5. Η επαφή με το νερό μπορεί να προκαλέσει πόνο;
Κάποιες φορές οι γυναίκες αναφέρουν ότι, ειδικά τις πρώτες μέρες της περιόδου, μπορεί να πονούν λίγο παραπάνω. Ωστόσο, ο πόνος αυτός δεν οφείλεται στην επαφή με το νερό, αλλά πρόκειται για πόνο της περιόδου, ο οποίος ούτως ή άλλως θα υπήρχε.
6. Μπορεί να προκληθεί διακοπή της περιόδου;
Είναι δυνατό να προκληθεί διακοπή της περιόδου για μία μέρα και να ξαναξεκινήσει μετά. Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση για το τι προκαλεί αυτή τη διακοπή, πιθανώς όμως να οφείλεται σε κάποια αγγειοσύσπαση που προκαλείται από την επαφή με το νερό, ειδικά όταν αυτό είναι κρύο. Αυτό ωστόσο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην υγεία της γυναίκας.
7. Η παραμονή στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αιμορραγίας;
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ ηλιοθεραπείας και περιόδου.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Στέφανου Χανδακά, μαιευτήρα - ενδοσκοπικού χειρουργού - γυναικολόγου, λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο, επιστημονικού συνεργάτη του μαιευτηρίου Ιασώ.