Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Αποτρίχωση στα ευαίσθητα σηµεία

Ξυράφι, κερί ή λέιζερ; Πριν πείτε «αντίο» στην ενοχλητική τριχοφυΐα των ευαίσθητων περιοχών, µάθετε τι κινδύνους µπορεί να κρύβει… ο τρόπος που θα το πείτε!
1. Ξυράφι, κερί και λέιζερ: τι κινδύνους κρύβουν;
Τα δύο πρώτα τον κίνδυνο θυλακίτιδας, η οποία µπορεί να εκδηλωθεί µε απλή κοκκινίλα µέχρι αποστήµατα, ενώ ειδικά µε το κερί υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει η τρίχα προς τα µέσα. Όσον αφορά στο λέιζερ, αµέσως µετά την εφαρµογή του υπάρχει ένας πολύ ήπιος ερεθισµός, που µπορεί να εξελιχθεί σε µεταφλεγµονώδη υπέρχρωση (πανάδα), στο πρόσωπο κυρίως, εφόσον όµως εκτεθούµε στον ήλιο. Γι’ αυτό και πάντα µετά τη συνεδρία πρέπει να φοράµε αντηλιακό. Επίσης, αν επιλέξουµε αυτή τη µέθοδο, πρέπει να απευθυνθούµε σε έναν καλά εκπαιδευµένο χειριστή (κατά προτίµηση γιατρό).
2. Ποιες είναι οι «επικίνδυνες» περιοχές;
Μπικίνι και µασχάλες. Ειδικά η περιοχή του αιδοίου είναι πιο επιρρεπής σε θυλακίτιδες, αποστήµατα κ.λπ. Η µασχάλη είναι επίσης ευαίσθητη. Έτσι, βάζοντας αποσµητικό µετά το ξύρισµα, είναι πολύ πιθανό να δηµιουργήσουµε ιδραδενίτιδες. Αποφράσσονται δηλαδή οι ιδρωτοποιοί αδένες και µπορεί να εξελιχθούν σε αποστήµατα. Σχεδόν πάντα βέβαια το πρόβληµα περιορίζεται στην περιοχή που έχει αποτριχωθεί. Αν το τσούξιµο, ο πόνος και η κοκκινίλα δεν υποχωρούν, καλό είναι να απευθυνθούµε σε δερµατολόγο.
3. Πρέπει ή δεν πρέπει να βάζουµε κρέµα µετά την αποτρίχωση;
Αν κάνουµε αποτρίχωση µε ξυράφι ή κερί, είναι καλύτερα να µην χρησιµοποιούµε τίποτα µέχρι να υποχωρήσει ο ερεθισµός.
4. Τι θεραπεία ακολουθείται για την αντιµετώπιση των προβληµάτων από αποτρίχωση;
Κατά περίπτωση, είτε τοπικά σκευάσµατα ή αντιβίωση από το στόµα. Το απόστηµα χρειάζεται διάνοιξη, παροχέτευση και αντιβίωση από το στόµα.
5. Μετά την αποθεραπεία µπορούµε να εφαρµόσουµε την ίδια µέθοδο που µας δηµιούργησε το πρόβληµα;
Εφόσον το δηµιούργησε µία ή δύο φορές, θα το ξανακάνει είτε ήπια είτε πιο σοβαρά, οπότε καλό είναι να αλλάξουµε µέθοδο.
6. Ποια µέθοδος είναι τελικά η προτιµότερη;
Η καλύτερη προτεινόµενη µέθοδος είναι το λέιζερ.

Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία της Πηνελόπης Τυµπανίδου, ∆ερµατολόγου – Αφροδισιολόγου, ∆ιδάκτορα του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου.