Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Δήλωση του αξιότιμου κ. Κρις Σπύρου Προέδρου της Επιτροπής Ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνέντευξη Τύπου
Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, ώρα 1 μ.μ.
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Αθήνα.
Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι το μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών που αφορά την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», για την «Δημοκρατία των Σκοπίων», έχει αποβιώσει στα Ηνωμένα Έθνη. Απεβίωσε λόγω ελλείψεως νόμιμης κρατικής νομικής στήριξης και συνταγματικής νομιμότητας από την πλευρά των Σκοπίων για την νόμιμη επικύρωσή της από τα Ηνωμένα Έθνη.
Από την στιγμή που οι αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών ανήγγειλαν την πρόθεσή τους να ονομάσουν την «Δημοκρατία των Σκοπίων» «Βόρεια Μακεδονία», έχω δηλώσει δημοσίως: Η Συμφωνία των Πρεσπών, έχει έναν και μόνο σκοπό. Να δώσει στο κρατικό μόρφωμα της γεωγραφικής περιφέρειας της «Δημοκρατίας των Σκοπίων», μακεδονική κρατική οντότητα, και μακεδονική εθνική ταυτότητα στους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Διοικητικής περιφέρειας του Βαρδάσκα.
Nα δώσει μακεδονική εθνική ταυτότητα στους κατοίκους του καταυλισμού των παρατημένων, ξεχασμένων, φυγαδευμένων, εξορισμένων πρώην παρτιζάνων κομμουνιστών ανταρτών, τους οποίους ο Στρατάρχης Γιόσιπ Τίτο συγκέντρωσε στις δεκαετίες 1940-1950 στην Διοικητική Γιουγκοσλαβική Περιφέρεια του Βαρδάσκα. Βάφτισε τους παρτιζάνους αντάρτες του «Μακεδόνες» και ονόμασε την Διοικητική Περιφέρεια του Βαρδάσκα «Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ανθελληνική, παράνομα κατασκευασμένη, αντισυνταγματικά επικυρωμένη και ως εκ τούτου, ανυπόστατη.
Όσον αφορά το θέμα του ονόματος του ανεξάρτητου κράτους των Σκοπίων, έχω δηλώσει: «όταν οι Έλληνες του εσωτερικού αποκτήσουν τα 650 δις. δολάρια που τους υποσχέθηκε ο Αρτέμης Σώρας, τότε και οι Σκοπιανοί θα αποκτήσουν το όνομα «Μακεδονία» που τους υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.»
Η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά δύο συγκεκριμένα θέματα. Δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες επικυρώνουν την Συμφωνία των Πρεσπών ως διεθνή συμφωνία.
Η πρώτη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η απόφαση  817, της 7ης Απριλίου 1993, με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνώρισε την τότε αποσχισθείσα από την Γιουγκοσλαβία «Δημοκρατία των Σκοπίων» ως ανεξάρτητο κράτος, χωρίς όνομα, δίνοντας της ένα προσωρινό για την χρήση του μόνο στα Ηνωμένα Έθνη.
Η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η απόφαση 845, της 18ης Ιουνίου 1993. Με οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε από την «Δημοκρατία των Σκοπίων» και την Ελλάδα να συνεργαστούν προκειμένου να καλλιεργήσουν καλές γειτονικές σχέσεις. Το ψήφισμα 845 κατέληξε στην υπογραφή της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας», την οποία υπέγραψαν το 1995, οι τότε κυβερνήσεις της «Δημοκρατίας των Σκοπίων» και της Δημοκρατίας της Ελλάδας.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προτείνει να ονομαστεί η «Δημοκρατία των Σκοπίων» με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ή «Βόρεια Μακεδονία». Απόφαση που θα «διόρθωνε» το κενό που άφησε η απόφαση 817 του 1993, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως είπα και πριν, αναγνώρισε την «Δημοκρατία των Σκοπίων» ως ανεξάρτητο κράτος χωρίς όνομα.