Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Τι ήρθε πρώτα, το άγχος εξαιτίας της υπογονιμότητας ή η υπογονιμότητα εξαιτίας του στρες;

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας σήμερα από ό, τι 10 χρόνια πριν, εξακολουθεί να είναι μια περίπλοκη κατάσταση.
Όμως, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όλο και περισσότερα ζευγάρια καταφέρνουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα και να γίνουν γονείς.
Σήμερα, σχεδόν επτά εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είναι ωστόσο σημαντικό τα ζευγάρια να καταλάβουν ότι δεν αποτελεί πλέον θέμα ταμπού.
Πότε όμως θα πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό; Ένα ζευγάρι πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό γονιμότητας όταν και οι δύο σύντροφοι είναι ηλικίας κάτω των 35 και οι προσπάθειες φυσιολογικής σύλληψης είναι άκαρπες για μια περίοδο περίπου 12 μηνών. Όταν η γυναίκα είναι άνω των 35 και προσπαθεί να συλλάβει φυσιολογικά για περίπου 6 μήνες χωρίς ωστόσο επιτυχία, πρέπει και πάλι να απευθυνθεί σε ένα ειδικό για να πάρει διάγνωση. Όσο πιο σύντομα το κάνει, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς αποτέλεσμα, εδώ είναι οι 5 πιθανοί λόγοι που σαμποτάρουν τη γονιμότητά σας.
Στρες
Όταν αναφέρετε σε φίλους και συγγενείς ότι «προσπαθείτε» να αποκτήσετε ένα παιδάκι, το πιθανότερο είναι να σας λένε «Απλά χαλαρώστε και θα γίνει.». Ευκολότερα λέγεται παρά γίνεται. Το άγχος, καλώς ή κακώς, επηρεάζει τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η ισορροπία και η ηρεμία είναι απαραίτητα συστατικά κατά τη διαδικασία σύλληψης.
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε την ρουτίνα της καθημερινότητάς σας, απλά χαλαρώστε κι όλα θα γίνουν!
Στέρηση ύπνου
Γνωρίζετε ήδη πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία. Εφόσον όμως βρίσκεστε στη διαδικασία προσπάθειας να αποκτήσετε ένα μωράκι, είναι ακόμη πιο σημαντικό να κοιμάστε καλά . Η στέρηση ύπνου προκαλεί στο σώμα σας στρες. Επιπλέον οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες έχουν πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λοιμώξεις, οι οποίες επηρεάζουν και το αναπαραγωγικό κύκλο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και τους άντρες. Οι λοιμώξεις προκαλούν πυρετό και ότι η υπερβολική θερμότητα μπορεί να βλάψει το σπέρμα προσωρινά. Οι γυναίκες πάλι που δεν κοιμούνται αρκετά, αρχίζουν να νιώθουν άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναπάντητες περιόδους.
Φροντίστε λοιπόν το εαυτό σας και το σώμα σας.
Προβλήματα βάρους
Μια γυναίκα που είναι λιποβαρής ή υπέρβαρη μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία στη διαδικασία σύλληψης. Ένας υποσιτιζόμενος οργανισμός δεν μπορεί να έχει σωστά ωορρηξία. Από την άλλη πλευρά, το υπερβολικό βάρος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη γονιμότητα. Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και η καθημερινή άσκηση θα κάνει θαύματα στο μυαλό και το σώμα σας.
Σύγχυση κύκλου
Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν τον κύκλο τους. Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε από το Γυμνάσιο ότι ένας φυσιολογικός κύκλος είναι περίπου 28 ημερών. Ωστόσο κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και οι κύκλοι ποικίλλουν.
Η πλειονότητα των γυναικών ξέρει ότι η ωορρηξία είναι δύο εβδομάδες (14 ημέρες) πριν από την περίοδο. Αλλά αυτό συμβαίνει, μόνο αν έχετε κύκλο τεσσάρων εβδομάδων (28 ημερών). Το καλύτερο είναι να παρακολουθείτε τον κύκλο σας, ώστε να ξέρετε πότε έχετε ωορρηξία και πότε να κάνετε σεξ. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν επίσης ότι το λιπαντικό μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος και τη μεταφορά, έτσι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε λιπαντικό αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
Απαισιοδοξία
Η θετική στάση απέναντι στα πράγματα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Υπάρχει μια τεράστια σύνδεση μεταξύ μυαλού και σώματος. Προσπαθήστε να μην ακούτε ή να διαβάζετε αρνητικές ιστορίες και διατηρήστε την αισιοδοξία σας.
Από Αθανασιάδου Βιολέττα
ΠΗΓΗ: baby.gr