Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Το ψάρι αποτελεί τροφή μοναδική και βοηθά στην κυριολεξία από την κορυφή ως τα νύχια!

Μια απο τις πιο πολύτιμες φυσικές τροφές ,πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και πηγές βιταμινών A και D, ιχνοστοιχεία φώσφορο, κάλιο και σελήνιο,ασβέστιο, πηγή πρωτεϊνών,ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είναι φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ωφέλειες και διατροφικές αξίες του ψαριού:
*Λειτουργία του εγκεφάλου:....Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μεταξύ άλλων λειτουργιών, δομούν και τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου μας.
Για τον λόγο αυτό η συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, ενισχύουν την μνήμη και προλαμβάνουν εκφυλιστικές ασθένειες του μυαλού (π.χ. Alzheimer's)
*Τα μάτια μας 14: .....Η βιταμίνη Α είναι εκείνη η οποία προσδίδει στα ψάρια την ιδιότητά τους αυτή. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, ή ακόμη και σε τύφλωση. Σε μεγαλύτερους ανθρώπους τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα των ψαριών θωρακίζουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, και προσφέρουν προστασία από την ωχρά κηλίδα.
*Δυνατή καρδιά: ...... Η επιτυχία τους είναι διπλή, γιατί δεν είναι μόνο πλούσια σε καλά λιπαρά, αλλά στερούνται και των «αντιπάλων» αυτών που είναι τα επιζήμια κορεσμένα λιπαρά. Η κατανάλωση ψαριού 1 με 2 φορές την εβδομάδα μειώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης στο αίμα, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση τους αντιμετωπίζει τις φλεγμονές οι οποίες δημιουργούνται στα αγγεία μας όταν σε αυτά έχει «χτιστεί» ένας τοίχος από χοληστερίνη (αθηρωματική πλάκα).
*Γερά κόκαλα:.........Η βιταμίνη D παίζει πρωταρχικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο. Με τη σειρά του το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό των οστών, και η σημασία του είναι τεράστια κυρίως σε ευπαθείς ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
*Ανοσοποιητικό σύστημα: ....................Ο συνδυασμός όλων των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων του ψαριού αποτελούν ένα ισχυρό τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα.
*Τόνωση μυών: .......Δεν είναι μόνο η πρωτεΐνη αλλά και το κάλιο, και το ασβέστιο των ψαριών τα οποία συμβάλουν στην ομαλή σύσπαση και απόκριση του μυϊκού συστήματος. Χωρίς αυτά οι μύες μας θα ατονούσαν και η καρδιά μας θα σταματούσε να λειτουργεί.
Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr