Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Οι τροφές που βοηθούν τη γονιμότητα

Το λένε οι παλαιοί, το επιβεβαιώνουν και οι σύγχρονες έρευνες. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα των ζευγαριών. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια με  τις δραματικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες (κυρίως ως προς τα συντηρητικά των τροφών) αυξήθηκε και η υπογονιμότητα.
Ιατρικές έρευνες έχουν καταλήξει σε ορισμένα συστατικά που μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά στην αναπαραγωγική ικανότητα. Ποια είναι αυτά και σε ποιες τροφές θα τα βρούμε:
Oι βιταμίνες του σύμπλεγματος Β, και ειδικά η Β6 φαίνεται ότι ενισχύει τη γυναικεία αναπαραγωγική ικανότητα - αντίστοιχα για τους άνδρες προτείνεται η Β12, που αυξάνει την ποσότητα του σπέρματος. Μάλιστα, καλό είναι να γίνεται συνδυασμός των βιταμινών αυτών με φολικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε βιταμίνη Β6 οι πατάτες, το κρέας και τα όσπρια, ενώ σε βιταμίνη Β12 τα χτένια, το συκώτι αρνιού, το χταπόδι και οι σουπιές.
O ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα και των δύο φύλων. Η ανεπάρκειά του μάλιστα μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση χρωμοσωματικών αλλαγών, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της ποσότητας του ψευδαργύρου συνδέεται με τη μείωση της ποσότητας του σπέρματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, το ταχίνι, ο πασατέμπος, το σουσάμι και το μοσχαρίσιο συκώτι.
Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον οργανισμό από τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Όταν βρίσκεται σε επάρκεια, ενισχύει το σπέρμα. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι ο παστός μπακαλιάρος και το συκώτι γαλοπούλας και κοτόπουλου.
Η βιταμίνη Ε είναι άλλο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο φαίνεται να ενισχύει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το λάδι από φύτρα σιταριού, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.
H βιταμίνη C βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και ενισχύει την κινητικότητά του. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η κόκκινη πιπεριά και η λιαστή ντομάτα.
Η κατανάλωση σιδήρου από συμπληρώματα ή από μη-αιμικές πηγές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας. Οι μη-αιμικές πηγές είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και τα όσπρια.
Η κατανάλωση μιας τουλάχιστον μερίδας την ημέρα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά ενισχύει την γονιμότητα, σε αντίθεσημε την κατανάλωση μόνο χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών.
Η πρόσληψη πρωτεϊνών από φυτικές παρά ζωικές πηγές, όπως τα δημητριακά και τα όσπρια.
Η κατανάλωση φυτικών ακόρεστων ελαίων,όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το καλαμποκέλαιο. Σε διατροφές όπου υπερείχαν τα trans υδρογονωμένα λιπαρά (σκληρές μαργαρίνες, ζωικά λίπη και κακής ποιότητας έλαια από βιομηχανίες τροφίμων) σε βάρος των φυτικών, η γονιμότητα ήταν μειωμένη.
Η χρήση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων έχει συνδεθεί με μείωση της υπογονιμότητας σε μερικές έρευνες.
Η μείωση της κατανάλωσης πολύ επεξεργασμένων δημητριακών και άλλων αμυλωδών τροφών, καθώς και ζάχαρης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.