Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να είναι πιο δραστήριο;

Να είστε εσείς το πρότυπο. Εάν σας δει να αθλείστε και να διασκεδάζετε, είναι πιθανότερο να είναι και εκείνο δραστήριο και να παραμείνει για ολόκληρη τη ζωή του.
Οργανώστε οικογενειακούς περιπάτους, βόλτες με το ποδήλατο, χορό, παιχνίδια μπάσκετ ή πατινάζ.
Εστιάστε στη διασκέδαση. Μπορείτε να περπατήσετε αρκετά κάνοντας επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, στο πάρκο ή σε κάποιο γήπεδο γκολφ.
Βάλτε τα παιδιά να κάνουν δουλειές του σπιτιού όπως να βγάλουν βόλτα το σκύλο, να πλύνουν το αυτοκίνητο ή να κουρέψουν το γρασίδι.
Βάλτε όρια στο χρόνο που περνάει το παιδί σας βλέποντας τηλεόραση και παίζοντας στον υπολογιστή. Προτείνετέ τους εναλλακτικές δραστηριότητες όπως το να γραφτούν σε κάποιο εξωσχολικό σύλλογο αναψυχής, ή να ξεκινήσουν κάποιο άθλημα που τους αρέσει.
Ενθαρρύνετε το παιδί να είναι σωματικά δραστήριο καθημερινά.
-Τι να κάνω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;
Τα υπέρβαρα παιδιά είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν υπέρβαρα άτομα και ως ενήλικες. Επίσης, αυτό μπορεί να τα οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, υψηλή πίεση, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες που θα τους επηρεάσουν για την υπόλοιπη ζωή τους. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγεί τα παιδιά σε άγχος, θλίψη και χαμηλή αυτο-εκτίμηση.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικό ρυθμό, στις διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πότε ένα παιδί είναι υπέρβαρο. Για τα αγόρια, παραδείγματος χάρη, είναι φυσιολογικό να πάρουν κάποιο βάρος και αργότερα να ψηλώσουν απότομα. Ο γιατρός που το παρακολουθεί μπορεί να μετρήσει το ύψος και το βάρος του παιδιού και να σας πει εάν το παιδί βρίσκεται σε υγιή όρια για το φύλο και την ηλικία του.
Εάν ο γιατρός σας πει ότι το παιδί είναι υπέρβαρο, τότε μπορείτε να το βοηθήσετε με μερικούς απλούς τρόπους:
Μην ξεκινήσετε το παιδί σε δίαιτα αδυνατίσματος, εκτός εάν σας το προτείνει ο γιατρός. Το να μειώσετε αυτά που τρώει το παιδί μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του.
Εμπλέξτε όλη την οικογένεια σε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής και σωματικής άσκησης. Θα είναι ωφέλιμο για όλους και ταυτόχρονα δεν διαχωρίζει το υπέρβαρο παιδί.
Αποδεχθείτε και αγαπάτε το παιδί σας ανεξαρτήτως βάρους. Θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του
Βοηθήστε το παιδί να βρει άλλους τρόπους να αντιμετωπίζει τις αναποδιές ή τις επιτυχίες, και όχι το φαγητό.
Εάν ανησυχείτε για τις διατροφικές συνήθειες ή το βάρος του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό.
Να θυμάστε ότι εσείς παίζετε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του παιδιού σας. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να μάθει πως να τρέφετε υγιεινά και να αθλείται τακτικά κάτι που θα τα ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή τους.
-Γενικές συμβουλές για τους γονείς
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει πάντα πρωινό. Το πρωινό παρέχει στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται για να ακούσει και να μάθει στο σχολείο.
Προσφέρετε στο παιδί σας μεγάλη ποικιλία τροφών όπως τα λαχανικά και φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχα κρέατα, και φασόλια.
Εάν ανησυχείτε για τις διατροφικές συνήθειες ή το βάρος του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό.
Μαγειρέψτε με λιγότερα λιπαρά –μαγειρέψτε στην κατσαρόλα, ψήστε ή κάντε το βραστό όχι τηγανητό.
Αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας. Δίνετέ του νερό ή γάλα με χαμηλά λιπαρά πιο συχνά από ότι αναψυκτικά ή χυμούς με άρωμα φρούτων.
Καλέστε το να συμμετέχει στο σχεδιασμό και την προετοιμασία του φαγητού. Τα παιδιά μπορεί να είναι πιο πρόθυμα να φάνε τα πιάτα που ετοίμασαν μόνα τους.
Να είστε εσείς το πρότυπο Εάν σας δει να αθλείστε και να διασκεδάζετε, είναι πιθανότερο να είναι και εκείνο δραστήριο και να παραμείνει για ολόκληρη τη ζωή του.
Ενθαρρύνετε το παιδί να είναι σωματικά δραστήριο καθημερινά.
Οργανώστε οικογενειακούς περιπάτους, βόλτες με το ποδήλατο, χορό, παιχνίδια μπάσκετ ή πατινάζ.