Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Πρωτιά της Κύπρου στα παχύσαρκα παιδιά

-Στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία η Κύπρος σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά
Έχουμε αφθονία φρούτων και λαχανικών, αλλά τα παιδιά μας δεν έχουν μάθει (ή δεν τα έχουμε μάθει) να εκμεταλλεύονται τον πλούτο αυτό προς όφελος της υγείας τους. Προτιμούν περισσότερο τις τηγανητές πατάτες, τις πίτσες, τα πατατάκια τσιπς, τα γαριδάκια και τις σοκολάτες. Δεν τα έχουμε μάθει, επίσης, να απολαμβάνουν  τη φύση και τη μεγάλη ηλιοφάνεια, για την οποία φημίζεται το νησί μας και ενώ θα μπορούσαν να διαθέσουν χρόνο για κάποια φυσική δραστηριότητα έξω από το σπίτι, μένουν τις περισσότερες φορές «εγκλωβισμένα» μέσα σ’ αυτό, μπροστά από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πριν από ένα χρόνο, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μελέτης IDEFICS, στην οποία συμμετείχαν 21 πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ευρώπης σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
 Τα αποτελέσματα αφορούσαν 1.500 παιδιά 2 έως 8 ετών στην ευρύτερη περιοχή Στροβόλου και 1.000 στην περιοχή Πάφου και έδειξαν ότι πολλά από αυτά έχουν αυξημένα λιπίδια στο αίμα τους, πολλά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και πολλά λιποβαρή.
 Η διατροφή τους είχε πολλά λίπη και η φυσική τους κατάσταση, όσον αφορούσε την άσκηση, για πολλά ήταν κάτω από τα αποδεκτά όρια για την ηλικία τους. Βρέθηκε, επίσης, ότι η Κύπρος κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία στα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Διαπιστώθηκε, ακόμα, ότι κατέχουμε την τρίτη θέση όσον αφορά το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών μετά το Βέλγιο και την Ουγγαρία.
Η εξέταση, εξάλλου, εκείνων των στοιχείων που οδηγούν τα παιδιά της Ευρώπης σε παχυσαρκία και κυρίως της διατροφής και της άσκησης, έδειξε: σε ό,τι αφορά το ποσοστό των παιδιών που καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα, η Κύπρος ακολουθεί τη Σουηδία και την Ισπανία, ενώ το ποσοστό των παιδιών που καταναλώνει μαγειρεμένα λαχανικά στην Κύπρο είναι το μικρότερο από όλες τις χώρες της μελέτης. 
-Τουλάχιστον πίνουν περισσότερο νερό
Τα ποσοστά των παιδιών που τρώνε σαλάτες είναι μεγαλύτερα σε Σουηδία, Γερμανία και Εσθονία απ’ ό,τι στην Κύπρο, ενώ τα μικρότερα είναι σε Ουγγαρία, Ισπανία και Ιταλία. Υπάρχει, όμως, και μία πρωτιά. Τα Κυπριόπουλα πίνουν νερό περισσότερο από όλα τα άλλα παιδιά, κι αυτό είναι καλό για την υγεία τους. 
Στα ευρήματα της μελέτης είναι και τα ακόλουθα: Στην Κύπρο τα παιδιά δύο έως οκτώ ετών δεν πίνουν πολλά αναψυκτικά, που απαγορεύονται, τρώνε, όμως, πολλές τηγανητές πατάτες που δίνουν πολλές θερμίδες και μόνο στην Ουγγαρία και το Βέλγιο τα ποσοστά των παιδιών που τρώνε τηγανητές πατάτες είναι μεγαλύτερα. Τρώνε, επίσης, πολλή πίτσα και μόνο τα παιδιά στην Ιταλία και τη Γερμανία καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά. Το ποσοστό των Κυπριόπουλων που τρώνε βλαβερά πατατάκια τσιπς και γαριδάκια είναι το μεγαλύτερο από όλες τις χώρες της μελέτης, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την κατανάλωση ανθυγιεινών σοκολάτων. Σε ό,τι αφορά τώρα τις διατροφικές συνήθειες των Κυπριόπουλων, τα ποσοστά των παιδιών έξι με εννέα ετών που παίρνουν πρόγευμα είναι το χαμηλότερο από όλες τις άλλες χώρες. Ένα άλλο εύρημα αναφέρει ότι τα ποσοστά των Κυπριόπουλων δύο με εννέα ετών που έχουν την κακή συνήθεια να βλέπουν τηλεόραση όταν τρώνε, είναι τα μεγαλύτερα από όλες τις άλλες χώρες.
-Πορίσματα έρευνας: Τα Κυπριόπουλα τα πιο αδρανή στην Ευρώπη
Και φτάνουμε στη φυσική δραστηριότητα, με τα αποτελέσματα να είναι το ίδιο απογοητευτικά. Το νησί μας συγκεντρώνει και εδώ θλιβερές πρωτιές, καθώς τα ποσοστά των παιδιών μας, ηλικίας δύο με εννέα ετών που διαθέτουν χρόνο για φυσική δραστηριότητα έξω από το σπίτι τις καθημερινές, είναι τα χαμηλότερα από όλες τις χώρες της μελέτης. Την ίδια εικόνα βλέπουμε και στο ποσοστό των παιδιών που διαθέτουν χρόνο κατά τα Σαββατοκυρίακα για φυσική δραστηριότητα έξω από το σπίτι, εκτός εκείνο της Ισπανίας στα παιδιά δύο με έξι ετών και εκείνο της Ιταλίας στα παιδιά έξι με εννέα ετών. Όπως δε σημειώνουν οι ερευνητές του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγεία του Παιδιού που υπογράφουν το σχετικό κείμενο στο εγχειρίδιο «Αγωγή Υγείας», η εξέταση έγινε τους μήνες Οκτώβριο με Μάιο, οπότε ο καιρός στην Κύπρο ήταν εξαιρετικά καλός για δραστηριότητες έξω από το σπίτι, σε αντίθεση με εκείνο των άλλων χωρών. Αρκετά ενδιαφέρον, όσο και ανησυχητικό, είναι το εύρημα στο οποίο κατέληξε η μελέτη με τη σύγκριση των αποτελεσμάτων όλων των παιδιών από όλες τις χώρες που έλαβαν μέρος. Ότι, δηλαδή, στην Κύπρο τα παιδιά έχουν τις μεγαλύτερες περιόδους αδράνειας καθ’ όλη τη διάρκεια της
εβδομάδας.
Πηγή: Φιλελεύθερος