Κατσαρού Βιβή
Κλινικός Διατροφολόγος - Διαιτολόγος M. Med.
Sc.
Το γάλα
παίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή του παιδιού. Πολλά παιδιά όμως σήμερα
αποφεύγουν να πίνουν γάλα ή πίνουν ποσότητες χαμηλότερες από αυτές που
χρειάζεται ο οργανισμός τους.Γιατί το γάλα είναι σημαντικό;
Κυρίως για το ασβέστιο που περιέχει. Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται στα κόκκαλα και στα δόντια. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στους ιστούς και στα υγρά του σώματος και χρησιμοποιούνται στη δομή των κυττάρων και σε άλλες λειτουργίες. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, κάνει τα κόκκαλά του πιο γερά, αποτελεί ασπίδα για γερά δόντια και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Η ποσότητα του ασβεστίου που λαμβάνει το παιδί καθημερινά, θα επηρεάσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή του. Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή του.
Πόσο γάλα χρειάζεται ένα παιδί καθημερινά;
Οι ανάγκες σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών χρειάζεται περίπου 800 mg ασβεστίου καθημερινά, ενώ στην ηλικία των 15 χρειάζεται 1300 mg. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 2-3 και 4 ποτήρια γάλα αντίστοιχα. Το γάλα μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι ή τυρί, καθώς και τα 3 αυτά προϊόντα είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου.
Είδος γάλακτος
Υπάρχουν διάφορα είδη γάλακτος, ωστόσο το πιο συνηθισμένο και προτιμώμενο είναι το αγελαδινό. Πολλά παιδιά προτιμούν το σοκολατούχο ή ρίχνουν μέσα κακάο, ζάχαρη κτλ. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι μειώνεται η θρεπτική αξία του γάλακτος διότι είτε μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό (κακάο), είτε αυξάνονται οι θερμίδες του (ζάχαρη). Επιπλέον, όταν το γάλα είναι πλήρες σε λιπαρά, έχει αυξημένες θερμίδες και μάλιστα επειδή η πηγή του λίπους είναι ζωική, δεν προάγει την υγεία. Εάν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα βάρους, επιβάλλεται να επιλέγει το χαμηλό σε λιπαρά γάλα.
Η καλύτερη επιλογή είναι να πίνουν τα παιδιά γάλα χαμηλό σε λιπαρά (μετά την ηλικία των 2 ετών), χωρίς προσθήκη κακάο ή ζάχαρης. Εάν το παιδί δεν αρέσκεται στη γεύση του γάλακτος, μπορεί να το πίνει σε μορφή μιλκσέικ (στο μπλέντερ με διάφορα φρούτα), με δημητριακά πρωινού, ή με λίγο μέλι. Εάν το παιδί έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα, θα πρέπει να καταφύγει σε άλλες πηγές ασβεστίου.
Γάλα για μια ζωή…
Η κατανάλωση γάλακτος (χαμηλού σε λιπαρά 1-2%) στην ενήλικη ζωή συμβάλλει στην προστασία από την οστεοπόρωση, στην πρόληψη της παχυσαρκίας, και σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρτηριακής πίεσης, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εάν όμως το παιδί δεν έχει μάθει να πίνει όσο γάλα χρειάζεται ή σταδιακά μειώσει και αφαιρέσει εντελώς το γάλα από τη διατροφή του, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πίνει γάλα ούτε και σαν ενήλικας. Γι αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν γάλα, και να δίνουν βαρύτητα στην ποσότητα που χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία.