Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

Τα μεγαλύτερα λάθη στο καθάρισμα του σπιτιού| Έλενα Μπούλια

 

Διανύουμε περίοδο αναδιοργάνωσης στο σπίτι και ένα καλό καθάρισμα είναι ό,τι ακριβώς αυτό χρειάζεται πριν στρώσουμε χαλιά και αλλάξουμε διακόσμηση. Πριν, όμως, πιάσετε το σφουγγαρόπανο και τεντώσετε τα γάντια, δείτε τα συχνότερα λάθη που ακόμα και οι πιο καλές νοικοκυρές μπορεί να κάνουν αναφορικά με το καθάρισμα του σπιτιού.

Μην καθαρίζετε τα τζάμια όταν έξω έχει ήλιο

Αν η ηλιόλουστη μέρα σας φαίνεται ιδανική για να καθαρίσετε τα τζάμια του σπιτιού, μην το κάνετε. Λόγω της θερμότητας του ήλιο, το υγρό καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσετε θα στεγνώσει πιο γρήγορα, αφήνοντας γραμμές στο γυαλί. Θα έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν προτιμήσετε να τα καθαρίσετε μία μέρα με συννεφιά και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς. Αφού καθαρίσετε τα τζάμια με ένα υγρό πανί, χρησιμοποιήστε μετά ένα στεγνό πανί (π.χ. ρολό χαρτί κουζίνας) για να απορροφήσει τυχόν υπολείμματα του καθαριστικού.

Δεν αποστειρώνετε όλα τα καθαριστικά

Δεν δημιουργούνται όλα τα καθαριστικά με τον ίδιο τρόπο και συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού (π.χ. ο νεροχύτης, οι πάγκοι της κουζίνας, η τουαλέτα) χρειάζονται πιο ισχυρά διαλύματα από άλλες, τα οποία να έχουν και απολυμαντικές ιδιότητες, ώστε να σκοτώνουν τα μικρόβια. Φροντίστε, λοιπόν, πριν αγοράσετε ένα προϊόν για τον σκοπό αυτό, να διαβάσετε πρώτα την ετικέτα. Επίσης, έχετε υπ'όψιν ότι πολλά απολυμαντικά για να δράσουν πρέπει να μείνουν μερικά δευτερόλεπτα πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε, πριν τα σκουπίσετε με κάποιο πανί. Διαβάζετε, λοιπόν, και τις οδηγίες των απορρυπαντικών.

Είστε βέβαιη ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά εργαλεία καθαρισμού;

Ο κίνδυνος εδώ είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο «εργαλείο» που είναι υπερβολικά τραχύ, με αποτέλεσμα να φθείρετε την επιφάνεια που καθαρίζετε. Για παράδειγμα, η πράσινη πλευρά από τα σφουγγάρια προορίζεται για τον πάτο από κατσαρόλες ή για τη σχάρα του γκριλ, ενώ μπορεί να γρατζουνίσει πλαστικά, κεραμικά ή μεταλλικά σκεύη.

Μη χρησιμοποιείτε γυαλιστικό επίπλων κάθε φορά που τα ξεσκονίζετε

Τα γυαλιστικά και οι κρέμες επίπλων χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, σε παλιά έπιπλα που δεν είχαν βαφτεί με προστατευτικό βερνίκι. Τα σημερινά έπιπλα, όμως, δεν τα χρειάζονται. Ωστόσο, αν έχετε κάποιο παλιό έπιπλο, το οποίο κληρονομήσατε π.χ. από τη μαμά σας, μπορείτε να το γυαλίζετε πού και πού, αλλά σε καμία περίπτωση σε κάθε καθάρισμα. Για τον καθαρισμό των σύγχρονων επίπλων μερικές σταγόνες νερού σε ένα υφασμάτινο πανί αρκούν.

Πότε καθαρίσατε τελευταία τα μαξιλάρια και τα παπλώματα;

Εντάξει, σεντόνια και μαξιλαροθήκες αλλάζετε κάθε εβδομάδα. Τι γίνεται, όμως, με τα ακάρεα που κρύβονται στα μαξιλάρια και τα παπλώματα; Αυτά όχι μόνο μπορούν να χειροτερεύσουν τυχόν αλλεργίες και άσθμα, αλλά και να επιδεινώσουν δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα. Φροντίζετε, λοιπόν, τουλάχιστον μία φορά ανά μήνα να καθαρίζετε μαξιλάρια, παπλώματα και προστατευτικά καλύμματα στο κρεβάτι, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στις ταμπελίτσες τους.

Μη χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες καθαριστικών

Πολλές νοικοκυρές πιστεύουν πως όσο περισσότερη χλωρίνη ρίξουν στο μπάνιο, τόσο καλύτερα θα καθαρίσει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ούτε για τη χλωρίνη ούτε για τα υπόλοιπα καθαριστικά. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας πολύ απορρυπαντικό όχι μόνο θα δυσκολευτείτε στο καθάρισμα, αλλά θα ξοδεύετε πολλά χρήματα για να αγοράζετε κάθε φορά καινούργια, ενώ το σπίτι θα μυρίζει πολύ έντονα έως και ενοχλητικά.

Οι κόκκοι καφέ δεν είναι λύση για να ξεμυρίζουν οι τενεκέδες

Είναι απαραίτητο πού και πού να καθαρίζετε τους σκουποδιτενεκέδες και να τους αερίζετε για να ξεμυρίζουν. Όμως ο καφές δεν είναι λύση, ό,τι κι αν έχετε ακούσει. Αν δεν πλύνετε τους τενεκέδες, μία στο τόσο, με τρεχούμενο νερό, τα μικρόβια που έχουν δημιουργηθεί από υπολείμματα τροφών και ακαθαρσίες δεν θα φύγουν. Επίσης, αν θέλετε απλά να αερίσετε έναν σκουπιδοτενεκέ, αντί για κόκκους καφέ προτιμήστε να βάλετε μέσα μερικές φέτες από φρεσκοκομμένο λεμόνι. Επίσης, ακόμα πιο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό από το καπάκι του σκουπιδοτενεκέ, στο οποίο κολλάνε σκουπίδια.

Τρίβετε τα χαλιά αν λερωθούν

Αν η πρώτη σας κίνηση, μόλις πέσει κάτι που λερώνει στο χαλί, είναι να πέσετε στα τέσσερα και να αρχίσετε να το τρίβετε με βετέξ και σφουγγάρια, ξανασκεφτείτε το: Κάθε φορά που τρίβετε έντονα το χαλί καταστρέφετε τις ίνες του, με κίνδυνο να το χαλάσετε εντελώς. Ο καλύτερος τρόπος να αφαιρείτε λεκέδες από το χαλί είναι να μαζεύετε πρώτα, όσο μπορείτε, αυτό που έπεσε με ένα κουτάλι και μετά να ταμπονάρετε την περιοχή με ένα στεγνό, λευκό πανί ή με χαρτί από το ρολό κουζίνας. Μπορείτε, μάλιστα, να αφήσετε πάνω από τον λεκέ μία στοίβα χαρτιά ή πανιά, που θα αλλάζετε τακτικά, και να τοποθετήσετε από πάνω τους μερικά βαριά βιβλία για να απορροφηθεί αυτό που έπεσε ταχύτερα. Όταν ο λεκές δεν θα είναι πιο υγρός, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό καθαριστικό για λεκέδες, βάζοντας ελάχιστη ποσότητα για να προστατεύσετε το χρώμα του χαλιού.

Δεν φοράτε γάντια

Εντάξει, αυτό μπορεί να μην επηρεάζει την καθαριότητα του σπιτιού, αλλά σίγουρα είναι επικίνδυνο για την υγεία σας, καθώς οι τοξικοί παράγοντες που περιέχονται στα καθαριστικά εισχωρούν μέσω του δέρματός σας στον οργανισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας. Τι μπορείτε να πάθετε; Από απλή δερματίτιδα μέχρι και καρκίνο αν μεγάλες ποσότητες των ουσιών αυτών συγκεντρωθούν στα νεφρά και στο ήπαρ.

ΠΗΓΗ: mama365.gr