Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Το χρέος ως εργαλείο ηγεμονικής επιρροής στην Αφρική

* Αλέξανδρος Παπαμιχαλόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας–H ανάλυση περιλαμβάνεται στο22ο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του Ινστιτούτου ENA

Η σταδιακή κατάρρευση του διπολικούσυστήματος από το 1990 και μετά και η ανάδυση νέωνγεωπολιτικών παικτών έφερε στο προσκήνιο νέες μορφές ανταγωνισμού και απόκτησης ισχύος. Χρήσιμο εργαλείο στη φαρέτρα αυτών των παικτών στα νέα πεδία ανταγωνισμών συνιστά η «διπλωματία της παγίδας χρέους». Η Κίνα καταφεύγει συχνάστη χρήση αυτήςτης τελευταίας, προκειμένου να στηρίξει το ευρύ πλέγμα διπλωματικών της σχέσεων, όπως αυτές οικοδομούνται γύρω από το νέο Δρόμο του Μεταξιού.

Πιο συγκεκριμένα,το Πεκίνο αξιοποιείτην ασταθή οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών στις οποίες χορηγεί δάνεια, ταοποία εκείνες αδυνατούν να αποπληρώσουν. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η υποχώρηση των εθνικών κυβερνήσεων των δανειοληπτριών χωρών στις πολιτικές και οικονομικές αξιώσεις της Κίνας επί του εδάφους τους, προκειμένου η τελευταία να αποκτήσει πρόσβαση τους φυσικούς τους πόρους ή να αποκτήσει (ή να αυξήσει την ήδη υπάρχουσα) στρατιωτική παρουσίαεντόςτης εδαφικής τους επικράτειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ>>

Το χρέος ως εργαλείο ηγεμονικής επιρροής στην Αφρική – Ena Institute