Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο τύπου, εικαστική ομάδα Εν-φλώ (Εν Φλωρίνņ)


 Η εικαστική ομάδα Εν-φλώ (Εν Φλωρίνņ) σχηματίστηκε στις αρχές του 2011 από φοιτητές, αποφοίτους και διδάσκοντες της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό να είναι παρούσα με δράσεις σε καίρια γεγονότα και συναντήσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Η εικαστική ομάδα Εν-φλώ διερευνά τον απόηχο του κατακλυσμού στην Θεσσαλία, το Φθινόπωρο του 2023. Τέσσερεις δράσεις έχουν ωριμάσει στα σπάργανα της Θεσσαλίας. Η ομάδα τελεί μνημονικές παραβολές με δυο επι-τόπου επιτελέσεις επικλήσεων (χωριά Μεταμόρφωση καιΡοπωτό Τρικάλων)και τώρα δυο εκθέσεις σε υπόγεια της πόλης της Λάρισας(projectroomsCaskGallery,Braggart gallery Λάρισα).  

«Μας τρέλανε φέτος ο καιρός με τις βροχές, πάρα πολλές βροχές, εμένα μ’ αρέσουν οι βροχές, στην ποίησή μου υπάρχει η βροχή, αλλά όχι αυτός ο κατακλυσμός, αυτή η καταστροφή. Εμένα μ’ αρέσουν οι απαλές βροχές, οι ρομαντικές βροχές», αυτοσαρκάζονταν ο Μίλτος Σαχτούρης στα ογδόντα τέσσερα του. Ο Ενιπέας ποταμός, ο Σοφαδίτης, ο Καλέντζης και ο Καράμπαλης υδροδότες και υδροχόοι του Πηνίου εκείνη την ημέρα «θεογόνισαν» την Θεσσαλία. Ήταν Πέμπτη του Σεπτέμβρη, γύρω στις 10.30 το βράδυ και επί τετραημέρου... ο κατακλυσμός ήταν καταστροφικός και ανυπέρβλητος. Το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας εμφάνισε ένταση βροχόπτωσης με μεγάλη διάρκεια και μακρά περίοδο αποστράγγισης. Η ανάμνηση της καταστροφής είναι δυσοίωνη.Η εικαστική ομάδα Εν-φλώ θα οργανώσει δυο τουλάχιστον παρεμβάσεις σε project room των αιθουσών τέχνης Cask gallery και Braggart gallery, στην πόλη της Λάρισας.

(Δράση Τρίτη: Thessaly Project της εικαστικής ομάδας Εν-φλώ, εγκατάσταση στον χώρο): CaskGallery, Λάρισα, Εγκαίνια 5 Σεπτεμβρίου ώρα 7μμ: «Αποστράγγιση τώρα γιατί η τέχνη είναι κατακλυσμός-δεν είναι κιβωτός, καλέ μου Νώε».Έργα ζωγραφικής βρέθηκαν στο έμπα του νερού, στον υπόγειο projectroom τηςCaskGallery να επιπλέουν  κατακλυσμιαία  και ως επιπλέοντα τα επισκέπτεται ο θεατής. Μια έκθεση απομνημόνευσης  του πρώτου καταστροφικού τετραήμερου το Σεπτέμβριο του 2023 στην Θεσσαλία. Μέσα στο  άβατο του νερού σε αυτό το υπόγειο επιπλέουν έργα σαν συμφύσεις της μνήμης.  Συμμετέχουν οι Κατερίνα Αναστασίου, Σοφία Αντωνακάκη, Κωνσταντία Βλαχίδου, Βιολέτα Γαζέα, Πηνελόπη Δάλλη, Ελένη Θεοδωρίδου, Στέλιος Καράς, ΚατερίναΚαλιτσουνάκη, ΧάρηςΚοντοσφύρης, Λέα Καββαδία, Μίνα Κουζούνη, Νέλα Κωνσταντίνου, Ηρώ Κωστομοίρη,COM.ODD.OR, Σοφία Λεωνίδου, Αθανασία Λυκουρέση, Αλεξάνδρα Μάντζαρη, Σταυρούλα Μητσάκου, Όλγα Μοναχού, Κατερίνα Μπακογιάννη, Χρήστος Μπουρονίκος, Μαρία Παναγιώτου,Αλέξιος Παπαζαχαρίας, Δήμητρα Σαββουλίδου,Βίκυ Σαμουηλίδου, Χριστίνα Σταθοπούλου,Κώστας Σολάκης, Δήμητρα Σιατερλή, Βασίλης Σέντζας, Πηνελόπη Σχιζοδήμου,Τζίνα Τσιτσέρη,  Κωνσταντίνος Φωτιάδης. «Αποστράγγιση τώρα γιατί η τέχνη είναι κατακλυσμός-δεν είναι κιβωτός, καλέ μου Νώε». (ανασύνθεση ποιητικού νοήματος σε στίχο της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου «Ο θυρωρός των ημερών», (Εκδόσεις Κέδρος, 2022).

(Δράση τέταρτη:Thessaly Project της εικαστικής ομάδας Εν-φλώ, εγκαταστάσεις στον χώρο): Braggart gallery, ΛάρισαΕγκαίνια 5 Σεπτεμβρίου ώρα 9μμ, «Ο Βυθομετρητής της Κουκουβάγιας». Μια κουκουβάγια ορμά στους επισκέπτες και ένας ποιητής, δημιουργός παραμένει εγκλωβισμένος για πάντα πάνω σε μια σκάλα περιμένοντας να υποχωρήσει η απαγγέλουσα μουρμούρα των  νερών. Εικαστικές εγκαταστάσεις με βίντεο, ήχο, ζωγραφική, κατασκευές, γλυπτική στο ισόγειο και τον υπόγειο χώρο της Braggart gallery. Συμμετέχουν οι:Σοφία Αντωνακάκη, Βιολέτα Γαζέα,Πηνελόπη Δάλλη,Λέα Καββαδία,Στέλιος Καράς, Χάρης Κοντοσφύρης, Σοφία Λεωνίδου, Αθανασία Λυκουρέση, Χρήστος Μπουρονίκος,Βασίλης Σέντζας, Κώστας Σολάκης,Χριστίνα Σταθοπούλου,Πηνελόπη Σχιζοδήμου, Τζίνα Τσιτσέρη.

Αλληλεπίδραση: Χάρης Κοντοσφύρης.

Σχεδιασμός λογότυπου: Λέα Καββαδία.

Ευχαριστίες εκφράζονται στην Στέλλα Κασίδου για την συμβολή της.

Χάρης Κοντοσφύρης για λογαριασμό της εικαστικής ομάδας Εν-φλώ.