Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

«Οι Οργανισμοί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων (GEA – ΕΔΕΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) δεν είναι ελεγκτικά όργανα. ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και εκφοβισμοί σε χιλιάδες συνάδελφους της ΕΣΤΙΑΣΗΣ»


Αγαπητοί Συνάδελφοι και χρήστες μουσικής

Χιλιάδες Συνάδελφοι και χρήστες είναι ανημέρωτοι και δεν γνωρίζουν την νομική οντότητα της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – ΕΔΕΜ και GEA.

Καταγράφουμε ΟΔΗΓΙΕΣ για το τι πρέπει να γνωρίζει ο συνάδελφος και τι πρέπει να πράττει έναντι των ως άνω οργανισμών στις περιπτώσεις που εμμέσως τους εκφοβίζουν με δικαστικές ενέργειες ή και ακόμη όταν είναι πιεστικοί και έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά.

Νομική Υπόσταση

1. ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: Ιδιωτικός Οργανισμός Έγκριση Αδείας με Φ.Ε.Κ. 323 Β’ 18/03/2003

2. ΕΔΕΜ: Ιδιωτικός Οργανισμός Έγκριση Αδείας με Φ.Ε.Κ. 561 Β’ 21/02/2020 (Ιδιωτικός Οργανισμός)

3. GEA: Ιδιωτικός Οργανισμός Έγκριση Αδείας με Φ.Ε.Κ. 3245 Β’ 30/12/2011 (Ιδιωτικός Οργανισμός)

Δυστυχώς συνεχίζεται να υπάρχει άγνοια και παραπληροφόρηση σε πολλούς συναδέλφους γύρω από τις εταιρείες διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων ότι δήθεν είναι δημόσια ελεγκτικά όργανα με αποτέλεσμα να τρομοκρατείται ο συνάδελφος. Στο άρθρο 1 παρ. 3 και άρθρο 26 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρονται επακριβώς τα εξής: «Η κατεξοχήν δημόσια εξουσία για ελέγχους ασκείται μόνο από το κράτος μέσω των καθ ύλη κρατικών υπηρεσιών».

Επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, στο έγγραφό του 18-5-2016 προς όλες τις υπηρεσίες αναφέρει: Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών δικαιωμάτων δεν αποτελούν δημόσια όργανα και κατά συνέπεια δεν έχουν ουδεμία νομική δικαιοδοσία και δεν μπορούν να βεβαιώσουν ή να υποστηρίζουν ότι τα έγγραφά τους αποτελούν απόδειξη πραγματικού γεγονότος. Έτσι κάθε βεβαίωσή τους ή έγγραφος ισχυρισμός τους ότι χρησιμοποιείται η μουσική τους, είναι ΑΠΛΑ μια ΕΝΔΕΙΞΗ η οποία χρήζει απόδειξης. Συνιστά πραγματικό γεγονός και έχει ισχύ ΜΟΝΟ όταν το αποδεικτικό στοιχείο που επικαλούνται βεβαιώνεται με συνοδεία ένστολου Αστυνομικού ως τούτο προβλέπεται από το άρθρο 55 παρ. 1 Νόμου 2121/1993.

ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΒΑΣΕΙ ΠΟΙΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ

Η σημερινή ενημέρωση έχει στόχο να προστατεύσει και να ενημερώσει τον χρήστη συνάδελφο και μέλος του ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ για την χρέωση που προσδιορίζουν οι οργανισμοί διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 23 παρ. 1 του Νόμου 4481 του Ιουλίου του 2017 αναφέρει επακριβώς:

<<Οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης ενημερώνουν τον χρήστη για τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της χρέωσης>>.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι της ΕΔΕΜ – ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – GEA υποχρεούνται να ενημερώνουν ότι όταν χρησιμοποιείται το ρεπερτόριό τους, τότε ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ο χρήστης να πληρώσει και τους τρεις οργανισμούς. Εξαπατούν όμως τον χρήστη λέγοντάς του, ότι αν πληρώσεις εμάς δεν υποχρεούσαι να πληρώσεις κανέναν άλλον. Το υπουργείο Πολιτισμού με το αρμόδιο τμήμα του Ο.Π.Ι. αναφέρει επακριβώς: προκειμένου μια επιχείρηση να χρησιμοποιεί και να εκτελεί νομίμως εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο – δηλαδή, μουσικά έργα οι δικαιούχοι των οποίων (συνθέτες και στιχουργοί) εκπροσωπούνται από τους ανωτέρω φορείς, θα πρέπει να προμηθευτεί την έγγραφη άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από την ΕΔΕΜ και την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και να καταβάλει τις προβλεπόμενες, κατά τα ισχύοντα αμοιβολόγιά τους, αμοιβές για τη χρήση έργων.

2. Οποιαδήποτε χρέωση δια τηλεφώνου ή με e-mail ειδοποιήσεις να μην τις δέχεστε.

3. Παρατεταμένες και συνεχείς ενοχλήσεις απαγορεύονται.

4. Για οποιαδήποτε απαίτηση μιας τηλεφωνικής συνομιλίας σας ΖΗΤΗΣΤΕ να σας αποσταλεί εγγράφως.

5. Όταν διαπιστώνετε ότι τα στοιχεία που σας αναφέρουν για την προσωπική σας επιχείρηση ή για εσάς είναι αληθεί, ΠΑΝΤΑ να ζητάτε ονοματεπώνυμο και από ποιον οργανισμό πνευματικών συγγενικών δικαιωμάτων, ως επίσης να καταγράφεται ημερομηνία, ώρα και ονοματεπώνυμο του αντιπροσώπου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τσαπατσάρης Γρηγόριος