Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Πάρτι απευθείας αναθέσεων (…!)

-Για «πάρτι» απευθείας αναθέσεων από το Δήμο Ληξουρίου, κάνει λόγο με σχετική του ερώτηση 21/6/2024, ο δημοτικός σύμβουλος, Ευάγγελος Βαλλιάνος, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικά παραδείγματα, ενόψει της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

-Τέτοιου είδους περιστατικά ως το παραπάνω συμβαίνουν πολύ συχνά σε μικρούς και μεγάλους δήμους ανά το πανελλήνιο, άλλες φορές είναι αναγκαίο και άλλες φορές «εξυπηρετούν» ημέτερους.

-Βέβαια… εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι κάποιες απευθείας αναθέσεις  είναι νόμιμες αλλά όχι πάντα ηθικές. Σύμφωνα με την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (www.eaadhsy.gr) ως «απευθείας ανάθεση» νοείται η διαδικασία ανάθεσης χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς αναθέτουν στον οικονομικό φορέα της επιλογής τους, κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 118 και 328.

-Με αφορμή τα παραπάνω, ο αρθρογράφος ρωτά τον πρώτο πολίτη της Φλώρινας: «Από την αρχή της δεύτερης νέας θητείας σας, ως δημοτική αρχή, πόσες απευθείας αναθέσεις δώσατε μέχρι και σήμερα και αν όλες τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την ανάθεση τους, στα πρόσωπα ή εταιρίες που δόθηκαν;».-

Υ.Γ: Όπως οι ράφτες οφείλουν να φτιάχνουν ανθεκτικά κοστούμια,

οι δημοσιογράφοι να στηρίζουν με πάθος την εκάστοτε κυβέρνηση,

οι εργάτες να είναι πειθαρχημένοι στους εργοδότες και να μην απεργούν

έτσι και οι δήμαρχοι οφείλουν να δίνουν απευθείας αναθέσεις στους ημέτερους!.

Σπύρος Α. Ηλιάδης

Δημοσιογράφος

Εκδότης ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ